Ανυποχώρητες και οι δύο πλευρές για το θέμα της αλλαγής της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας
Για αθέτηση λόγου κατηγορεί την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου προκειμένου να χορηγηθεί βίζα στους πολίτες της και προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης.
Σε συνέντευξή του Die Welt, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Άγκυρα, ιδίως στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του αντιτρομοκρατικού νόμου, σαφείς βελτιώσεις. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη. "Διαφορετικά δεν βλέπω πώς μπορεί να χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο", τόνισε χαρακτηριστικά. .
Ο Μ. Σουλτς επέκρινε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν με τις οποίες απειλούσε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την ΕΕ. «Οι απειλές δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο στην πολιτική. Δεν θα εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους, το αντίθετο. Θα παραμείνουμε σταθεροί στο να εκπληρωθούν 100% και οι 72 προϋποθέσεις για να χορηγηθεί βίζα. Δεν θα υπάρξει καμιά ταλάντευση», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Απαντώντας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι "η Άγκυρα θα γυρίσει την πλάτη στη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν οι Τούρκοι πολίτες δεν εξαιρεθούν από το καθεστώς της βίζας στις μετακινήσεις τους στη ζώνη Σένγκεν".
Τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.