Χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για εθνική απεργία, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Εν μέσω συνεχόμενων απεργιών και ελλείψεις σε ενέργεια και καύσιμα, η Γαλλία συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που πέρασε χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα.
Χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για εθνική απεργία και πορείες διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις. Παράλληλα, τα συνδικάτα απειλούν να διαταράξουν το Euro-2016 που ξεκινά στις 10 Ιουνίου, αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.
Για άλλη μια φορά, διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν άγρια, με δακρυγόνα, μολότοφ, αντλίες νερού και μάχες σώμα με σώμα.
Στο Παρίσι και στη Νάντη, το εξαγριωμένο πλήθος έσπασε βιτρίνες τραπεζών ενώ στο Μπορτώ περίπου 100 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και πυρπόλησαν ένα περιπολικό. Κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν φθορές σε οχήματα, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι αντίθετοι στο νόμο μιλούν για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Το κείμενο του εργασιακού νόμου θα φτάσει στη Γερουσία όπου υπάρχει δεξιά πλειοψηφία. Η Γερουσία θα δώσει την εκτίμησή της και προφανώς θα είναι αντίθετη από αυτό που έχουμε προτείνει. Θα είναι αυτό που ζητούν οι διαδηλωτές, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, βελτιώσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ταυτόχρονα ωστόσο, επανέλαβε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει αυτή τη μεταρρύθμιση που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες της θητείας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ο Βαλς απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2, του πιο αμφιλεγόμενου άρθρου του νόμου. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στις εταιρείες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εάν υιοθετούν επιχειρησιακές συμφωνίες για το ύψος του μισθού και τις συνθήκες απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων.