Χαρακτήρισε "ανεύθυνη" την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και χωρίς νόημα τις συνομιλίες με την Αγκυρα
Το "χειρότερο" για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν "μια έξοδος της Βρετανίας και μια ένταξη της Τουρκίας" εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι ανεξαρτήτως αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση ή όχι στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα, η ΕΕ θα χρειαστεί "μια νέα συνθήκη" την πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να αναλάβει το Παρίσι.
"Το χειρότερο θα ήταν το Brexit και η ένταξη της Τουρκίας: έτσι θα κάναμε το γκραν σλαμ των λαθών" είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.
"Το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία μπορεί διαρκώς να διαχειρίζεται και να επιλύει τα προβλήματά της είναι λάθος. Μπορεί άραγε η Ευρώπη να έχει εμπιστοσύνη σε μια τουρκική εξουσία που βαίνει ολοένα και περισσότερο προς ένα απολυταρχικό καθεστώς; Αμφιβάλλω" είπε, χαρακτηρίζοντας "ανεύθυνη" την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι "ακατανόητη", συνέχισε ο Σαρκοζί, δεδομένης της στάσης που τηρεί η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στις ατομικές ελευθερίες.
Ο πρώην πρόεδρος πρότεινε να συγκροτηθεί μια ομάδα "ευρώ-Σένγκεν", στην οποία θα μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα μέλη και της συνθήκης Σένγκεν. Η ομάδα αυτή θα έχει μια "σταθερή προεδρία" και θα της ανατεθεί ο έλεγχος της Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε, θα βελτιωνόταν ο συντονισμός για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ο Νικολά Σαρκοζί θεωρεί επίσης αναγκαία "την υιοθέτηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής" και την εναρμόνιση των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να εμποδιστεί ο "τουρισμός επιδομάτων". Εξήγησε ότι με την πρότασή του, εκτός από τους αιτούντες άσυλο, κανείς άλλος από τους νεοεισερχόμενους στην ΕΕ δεν θα δικαιούται κάποιο επίδομα πριν περάσει μια πενταετία "όπως κάνουν οι Βρετανοί και όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι Γερμανοί".