Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο στρατόπεδα - υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ - εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα
Ένα μήνα σχεδόν πριν το δημοψήφισμα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε σήμερα κατά των υποστηρικτών του Brexit, προσπαθώντας να πείσει τους Βρετανούς για τις αρνητικές συνέπειες μιας εξόδου της χώρα από την ΕΕ, στην βρετανική οικονομία.
«Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια φτωχότερη Βρετανία», δήλωσε ο Τζρόρτζ Όσμπορν. Σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ, εάν ύστερα από ένα Brexit οι σχέσεις της με την ΕΕ καθορίζονται και πάλι από τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, σε μια 15ετία η Βρετανία θα χάνει ετησίως 200 δισεκ. λίρες (287 δισεκ. δολάρια) από το εμπόριο και το ίδιο ποσό από ξένες επενδύσεις.
Ο Όσμπορν κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit ότι καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας ενόψει του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας τα κίνητρα διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όταν μιλούν για τους οικονομικούς κινδύνους ενός Brexit.
«Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι πέραν αμφισβήτησης. Δεν είναι συνομωσία, λέγεται συναίνεση», δήλωσε ο Όσμπορν.
Αυτή την εβδομάδα, οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα λάβουν ένα αναλυτικό φυλλάδιο για τι Brexit που παρουσιάζει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, του "ναι" και του "όχι".
Ο φάκελος θα περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο του ψηφοδελτίου με το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου: "Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή να φύγει από την ΕΕ;".
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο στρατόπεδα - υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ - εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα το τελικό αποτέλεσμα ενδεχομένως θα εξαρτηθεί από το προς τα πού θα κλίνει τελικά ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, σημαίνων υποστηρικτής του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει και από την ενιαία αγορά μετά το Brexit.