"Εδώ έχω τα πάντα, όλη την οικογένειά μου. Όλος μου ο κόσμος είναι εδώ"
Για πολλούς πρόσφυγες, τα smartphones είναι ότι πολυτιμότερο έχουν στην κατοχή τους. Αποτελούν σύνδεσμο με την προηγούμενη ζωή τους ή τους βοηθούν να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα στη νέα τους ζωή. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που κριτικάρουν αρνητικά τους πρόσφυγες για το λόγο ότι διαθέτουν ακριβά κινητά. "Βλέπετε γιατί αυτό το τηλέφωνο είναι τόσο αγαπητό;", λέει η Hala μια πρόσφυγας από την Aleppo της Συρίας, στο Channel 4 για το ντοκιμαντέρ Children on the Frontline.
"Εδώ έχω τα πάντα, όλη την οικογένειά μου. Όλος μου ο κόσμος είναι εδώ", συμπληρώνει. Η Hala, έφυγε από το σπίτι της όταν η ISIS απήγαγε τον σύζυγό της. Μαζί με τις κόρες της, ταξίδεψε μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όπου τελικά εγκαταστάθηκε στη Γερμανία όπου ζει. Τώρα, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να δει τον άντρας της, είναι μέσω της οθόνης του κινητού της.
"Γι αυτό το κρατάω συνέχεια. Είμαι συνδεδεμένη με αυτό, σαν να είμαι συνδεδεμένη με την οικογένειά μου. Αυτή η μεταλλική συσκευή έχει γίνει όλος μου ο κόσμος. Τα Smartphones αποτελούν κάτι σαν παρηγοριά για τους πρόσφυγες, που έχασαν επαφή με αγαπημένα τους πρόσωπα.
"Τα κινητά μας, μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικά για το ταξίδι μας από οτιδήποτε άλλο, ακόμα και από την τροφή", ανέφερε ένας πρόσφυγας από τη Συρία στο AFP. "Βρισκόμασταν στη θάλασσα, σε λέμβο, για περίπου 20 λεπτά όταν η μηχανή άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα", εξηγεί ο Firas, ένας άλλος πρόσφυγας. "Έπειτα από μισή ώρα, η μηχανή χάλασε τελείως. Βρισκόμασταν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ξέρω, γιατί τσέκαρα το GPS από το κινητό μου".
"Κάθε φορά που πηγαίνω σε μια νέα χώρα, αγοράσω μια κάρτα SIM, ενεργοποιώ το ίντερνετ και κατεβάζω το χάρτη για να ξέρω που βρίσκομαι", εξηγεί ο πρόσφυγας από τη Συρία, Osama Aljasem στους New York Times.