Η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, με την προϋπόθεση η Άγκυρα να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλες τις υποχρεώσεις της που εκκρεμούσαν, βάση της συμφωνίας.
]Αμέσως ακολούθησε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς. Εκεί αποφασίστηκε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες (βίζα).
Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Διαβάστε σχετικά: ΕΕ: Πράσινο φως για κατάργηση της βίζας για την Άγκυρα και αλλαγή του Δουβλίνου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησαν το πακέτο των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή το οποίο χαρακτήρισαν «ισορροπημένο» και «ολοκληρωμένο».
Ωστόσο, παρότι αναγνωρίζονται οι «σημαντικές προσπάθειες» που έχει καταβάλει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η Επιτροπή ενημέρωσε πως δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.
Μέχρι να γίνει αυτό και να υποβάλει η Επιτροπή στο κοινοβούλιο σχετική «γραπτή εγγύηση», η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «καμιά» παραπομπή σε επιτροπή (του Ευρωκοινοβουλίου) δεν μπορεί να λάβει χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της προέγκρισής της από την ευρωβουλή, όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη προβάλλουν ενστάσεις έναντι των προτάσεων της Επιτροπής.