Ένα πλεούμενο που μετέφερε 120 ανθρώπους βυθίστηκε λίγο αφότου απέπλευσε
Περίπου 100 πρόσφυγες αγνοούνται από τη Μεγάλη Παρασκευή έπειτα από δύο ναυάγια στα ανοιχτά της Λιβύης, δύο νέες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο όπου περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις αρχές του έτους.
Ένα πλεούμενο που μετέφερε 120 ανθρώπους βυθίστηκε την Παρασκευή λίγο αφότου απέπλευσε από τις ακτές της Λιβύης και τουλάχιστον 15 άνθρωποι αγνοούνται έκτοτε, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία.
Από τους αγνοούμενους, τέσσερις είναι υπήκοοι Νιγηρίας, τρεις Γουινέας, δύο Ακτής Ελεφαντοστού, δύο από το Σουδάν και ένας από το Μάλι, διευκρίνισε η ίδια βασιζόμενη σε πληροφορίες που έλαβε από τους επιζώντες.
Οκτώ επιβάτες του πλοιαρίου διακομίστηκαν χθες το βράδυ επειγόντως στο Ποτσάλο στη Σικελία (νότια) προκειμένου να νοσηλευτούν.
Σε ένα άλλο ναυάγιο που έγινε την Παρασκευή, 84 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (OIM), τον Φλάβιο ντι Τζάκομο.
Όπως και στα άλλα ναυάγια, οι διασωθέντες, 26 στο σύνολο, μεταξύ αυτών 4 γυναίκες και 5 ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 16 και 17 ετών ενημέρωσαν τις αρχές για την τραγωδία.
Η Σάμι από την πλευρά της κάνει λόγο για 27 διασωθέντες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, 110 άνθρωποι, όλοι τους από τη Δυτική Αφρική, είχαν επιβιβαστεί στη Σαμπράτα της Λιβύης σε μια φουσκωτή λέμβο.
Αυτή η λέμβος «ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, έμπαιναν νερά και πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στην θάλασσα και πνίγηκαν» περιέγραψε ο Τζάκομο στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δέκα έπεσαν πολύ σύντομα στο νερό και πολλοί άλλοι τους ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα» πρόσθεσε.
«Δύο ώρες μετά τον απόπλου, η βάρκα ήδη πλημμύριζε» είπε εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Ιταλία.
Οι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή, όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή στην περιοχή με τα κύματα να ανέρχονται σε ύψος 2 μέτρων, δυσχέραιναν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εξήγησε το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου.