Σύμφωνα με το πόρισμα, οι 96 φίλαθλοι πέθαναν άδικα και με ευθύνες άλλων και όχι επειδή ήταν "μεθυσμένοι χούλιγκαν", όπως είχε ισχυριστεί τότε η κυβέρνηση Θάτσερ.
Στις 15 Απριλίου του 1989 στο στάδιο του Χίλσμπορο - στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με αντιπάλους την Νότιγχαμ Φόρεστ και την Λίβερπουλ Φ.Κ.- 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή του, κυρίως νέοι άνθρωποι, όταν ποδοπατήθηκαν στην την βόρεια κερκίδα του σταδίου.
Η έρευνα των αρχών για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια αλλά τελικά σήμερα δικαίωσε τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι 96 φίλαθλοι πέθαναν άδικα και με ευθύνες άλλων, μετά από μια σειρά από σοβαρά λάθη (εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης) και αψυχολόγητες ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.
Όλα αυτά οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ Φ.Κ. στην εξέδρα Λέπιγκς λέιν (αγγ.Leppings Lane), την βόρεια κερκίδα του σταδίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρομερή πίεση στους οπαδούς που μπήκαν πρώτοι στο στάδιο.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα λάθη των αρχών "προκάλεσαν ή συνέβαλαν" στα όσα συνέβησαν. Ο θάνατος τόσων φιλάθλων οφείλεται σε λάθη τρίτων – όπως "βαριά αμέλεια και παράβαση του καθήκοντος μέριμνας για τους οπαδούς: του τότε παρατηρητή του αγώνα David Duckenfield - κι όχι σε… μεθυσμένους χούλιγκαν, όπως είχε ισχυριστεί τότε η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.