Διθύραμβοι Ομπάμα για Μέρκελ: Η καγκελάριος είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ομπάμα, Μέρκελ, Ρέντσι, Κάμερον και Ολάντ συναντήθηκαν στο Ανόβερο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έρανε με επαίνους την Άγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης του Ανοβέρο. 

Είναι η σημαντικότερη σχέση, η σημαντικότερη φιλία που είχα κατά τη διάρκεια της θητείας μου, τόνισε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος  "βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας". 

"Ο κόσμος θα επωφεληθεί από τη διαρκή και συνεπή παρουσία της. Κάνει ό,τι υπόσχεται", τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι τον χαροποιεί η προοπτική να διατηρήσει η γερμανίδα καγκελάριος το αξίωμά της μετά την αποχώρηση του ίδιου από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Ομπάμα στη Γερμανία συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία και είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ολοένα περισσότερο παρατηρώντας τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού. Μια αδύναμη, γεμάτη διαφωνίες Ευρώπη προ των πυλών της Ρωσίας θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ΗΠΑ παρά την επικέντρωσή τους στην περιοχή της Ασίας.

Εν τω μεταξύ, ψς μίνι Σύνοδος Κορυφής χαρακτηρίζεται η άτυπη συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (κεντρική φωτό). 

Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους τρεις Ευρωπαίους ομολόγους της στο Ανόβερο με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Γερμανία. Ψηλά στην ατζέντα, οι διατλαντικές σχέσεις, η κατάσταση στη Λιβύη, η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η προσφυγική κρίση.