Η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ απολογήθηκε για το πώς αντιμετώπιζε κατά το παρελθόν τους ομοφυλόφιλους
Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ ζήτησε συγγνώμη σήμερα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν επί χρόνια οι ομοφυλόφιλοι από την υπηρεσία του, όπως ο λαμπρός μαθηματικός και κρυπτογράφος Άλαν Τιούρινγκ που απολύθηκε και αυτοκτόνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν δήλωσε σε ένα συνέδριο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στο χώρο εργασίας ότι ο Τιούρινγκ ήταν ένα παράδειγμα για τους άλλους, αφού δεν φοβόταν να σκέφτεται "διαφορετικά και ριζοσπαστικά", ανέφερε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η GCHQ.
"Θέλω να πω πόσο πολύ λυπάμαι που εκείνος και τόσοι άλλοι αντιμετωπίστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Η ταλαιπωρία τους ήταν δική μας απώλεια", πρόσθεσε.
Η απαγόρευση να εργάζονται ομοφυλόφιλοι στην GCHQ, την "Έδρα Επικοινωνιών της Κυβέρνησης", ήρθη τη δεκαετία του 1990.
Η GCHQ είναι μία από τις τρεις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Βρετανίας, μαζί με την ΜΙ5 και την ΜΙ6, που συγκεντρώνουν πληροφορίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό αντίστοιχα. Οι υπηρεσίες αυτές θεωρούσαν ανέκαθεν τους ομοφυλόφιλους ως επικίνδυνους για την ασφάλεια, αφού πίστευαν ότι μπορεί πιο εύκολα να πέσουν θύματα εκβιασμών. Μια ένδειξη του πόσο πολύ έχει αλλάξει η στάση των υπηρεσιών αυτών σήμερα είναι ότι στις αρχές του έτους η ΜΙ5 χαρακτηρίστηκε ως ο εργοδότης "ο πιο φιλικά διακείμενος απέναντι στους ομοφυλόφιλους". Πριν από έξι χρόνια η υπηρεσία βρισκόταν στην 134η θέση του καταλόγου αυτού.
Ο Χάνιγκαν απέτισε φόρο τιμής στον Τιούρινγκ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε να σπάσουν οι κωδικοί της γερμανικής κρυπτογραφικής μηχανής Enigma. Ήταν επίσης ο άνθρωπος που κατασκεύασε τον πρώτο ψηφιακό υπολογιστή του κόσμου.
Ο Τιούρινγκ απολύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, διώχθηκε ποινικά για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό. Αυτοκτόνησε το 1954.
"Για να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να λύνουμε κάποια από τα δυσκολότερα τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος για λόγους ασφαλείας, χρειαζόμαστε όλα τα ταλέντα και όλους τους ανθρώπους που τολμούν να σκέφτονται διαφορετικά και να είναι διαφορετικοί", υπογράμμισε ο Χάνιγκαν.