Οι ίδιοι βιώνουν το σκληρότερο πρόσωπο της κοινωνικής πραγματικότητας, αφού ζουν στο δρόμο και κοιμούνται όπου μπορούν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ακριβώς αυτή την πλευρά της ζωής αναλαμβάνουν να δείξουν και σε τουρίστες, που δεν θέλουν απλά να δουν τα ιστορικά αξιοθέατα της Πράγας, της πρωτεύουσας της Τσεχίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, κάποιοι από τους αστέγους έχουν βρει αυτόν τον τρόπο για να κερδίζουν λίγα χρήματα, αφού - για κάθε ξενάγηση - παίρνουν 200 κορώνες (κατ' άτομο), ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 10 ευρώ.
Απ' αυτά τα χρήματα, τα μισά τα κρατάνε για τον εαυτό τους και τα υπόλοιπα τα δωρίζουν σε ένα φοιτητικό πρακτορείο.
"Κανείς δεν προσλαμβάνει αστέγους", δηλώνει ο 55χρονος Χόνζα Μπάνταλετς, ενώ ξεναγεί τους τουρίστες του κάτω από μια γέφυρα, δίπλα σε έναν μικρό καταυλισμό αστέγων στις όχθες του ποταμού Μολδάβα. "Δεν είμαι άστεγος από επιλογή", δήλωσε στο Reuters και σημείωσε: "Όμως, προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν κλέβω, δεν κάνω απάτες, δεν καταχρώμαι προνοιακά επιδόματα. Οι ξεναγήσεις είναι υπέροχες. Μου δίνουν την ευκαιρία να εξηγηθώ καλύτερα".
Ένας άλλος ξεναγός, ο Κάρελ Λάμπα, παρουσιάζει στους τουρίστες τη δίνη, στην οποία μπορεί να βρεθεί όποιος καταλήξει στους δρόμους. Η ξενάγηση ξεκινά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Πράγας, απ' όπου ξεκίνησε η περιπέτεια και του ίδιου, αφότου το έσκασε από το σπίτι του πριν από περίπου 20 χρόνια.
"Δείχνω στον κόσμο το άλλο πρόσωπο της Πράγας, τα σκοτεινά μέρη, όπου συχνάζουν ιερόδουλες και προαγωγοί, συμμορίες ληστών, έμποροι ναρκωτικών, πρεζόνια, όλα όσα οι απλοί τουρίστες σπανίως βλέπουν", εξήγησε.
Από τον Αύγουστο, περίπου 430 άνθρωποι έχουν ακολουθήσει ένας από τους ιδιαίτερους αυτούς ξεναγούς της τσεχικής πρωτεύουσας.
Ο αριθμός των αστέγων της Πράγας δεν έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία, παρά την οικονομική ύφεση που γνώρισε η Τσεχία. Σήμερα υπολογίζονται στους 4.500. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν περίπου 600.000 άστεγοι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς.