Όταν το καλοκαίρι του 2015 άρχισε να χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή, ο ISIS αποφάσισε να ενισχύσει το γόητρό του, χτυπώντας την Ευρώπη
Κάτι άλλαξε πριν από περίπου ένα χρόνο για το Ισλαμικό Κράτος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το καλοκαίρι του 2014 οι τζιχαντιστές προήλασαν στην περιοχή κατακτώντας πολλές πόλεις.
Όμως στις αρχές του 2015 η οργάνωση άρχισε να δέχεται σοβαρά πλήγματα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Στρατηγικές πόλεις που είχαν περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών άρχισαν να απελευθερώνονται με τη βοήθεια των αεροπορικών επιχειρήσεων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μέσα σε ένα μήνα το Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε να έχει χάσει το 1/4 των εδαφών του. Η οργάνωση δεν έχει να αντιμετωπίσει πλέον μόνο μια στρατιωτική απειλή.
Το Ισλαμικό Κράτος βασίζεται στον μύθο του ότι είναι ανίκητο. Άλλωστε πάνω σε αυτή την ιδέα βασίστηκε για να στρατολογήσει μέλη άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων. Αυτοί οι τζιχαντιστές είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του.
Με το μύθο ότι είναι ανίκητο να έχει αρχίσει να καταρρέει, το Ισλαμικό Κράτος χρειάζεται να βρει άλλους τρόπους για να συνεχίσει να στρατολογεί μαχητές. Αρχικά οι τζιχαντιστές επιχείρησαν να επεκταθούν σε χώρες εκτός Συρίας και Ιράκ, όπως για παράδειγμα η Λιβύη, το Αφγανιστάν και η Υεμένη, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Στα μέσα του 2015 το Ισλαμικό Κράτος βρήκε τη λύση. Δεν ήταν άλλη από το να εξαπολύσει μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά πολιτών στο εξωτερικό Αυτό βοήθησε την οργάνωση να δείξει ότι έχει ξανά το πάνω χέρι και ότι προελαύνει. Η αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων αποδείχτηκε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, που αιφνιδιάστηκε.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους δράστες αυτών των επιθέσεων ήταν και είναι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι πρόσφυγες ή μετανάστες.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της στους ίδιους της τους πολίτες. Πολλοί από τους δράστες κάποια στιγμή είχαν ταξιδέψει στη Συρία και είχαν πολεμήσει μαζί με το Ισλαμικό Κράτος. Όταν η οργάνωση άρχισε να χάνει έδαφος οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στις πατρίδες τους, έχοντας όμως στις αποσκευές τους τις εμπειρίες τους από τα πεδία της μάχης, αλλά και τις τακτικές πολέμου που έμαθαν από τους τζιχαντιστές.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Οι ρίζες του είναι κοινωνικές και οικονομικές. Βασίζεται σε πικρίες που είναι ριζωμένες βαθιά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το κλείσιμο των συνόρων ή με τους βομβαρδισμούς.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τώρα που το Ισλαμικό κράτος χάνει έδαφος είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν γίνει κράτος, τότε που οι ΗΠΑ πολεμούσαν την τρομοκρατία στο Ιράκ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε δεν ήταν «κράτος», αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση που μπορούσε να πραγματοποιεί μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες του εξωτερικού.
Πηγη: Εuronews