Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα τα συμβαλλόμενα μέλη στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να υπάρξουν εγγυήσεις
Μετά την ανησυχητική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστείας, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία προωθεί παράνομα στην εμπόλεμη Συρία του Σύρους πρόσφυγες – και η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί εναντίον των άμεσων επιστροφών προσφύγων στην Τουρκία.
Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από τα συμβαλλόμενα μέλη στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να υπάρξουν εγγυήσεις πριν ξεκινήσουν οι επιστροφές, δεδομένων των συνεχών σοβαρών ελλείψεων και στις δύο χώρες (Ελλάδα-Τουρκία), πριν επιστραφούν πρόσφυγες στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας που συνήφθη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προειδοποίησε πως οι συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινώνονται.
Στην Τουρκία, η Υ.Α. έχει ζητήσει την πρόσβαση στους ανθρώπους που επιστέφονται από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματική διεθνή προστασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος της επαναπροώθησής τους. Η Υ.Α. ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί σύντομα ο κανονισμός για την Προσωρινή Προστασία που απαιτείται ώστε να χορηγηθεί ή να τεθεί πάλι σε ισχύ το καθεστώς προσωρινής προστασίας για τους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα, προειδοποίησε πως οι συνθήκες επιδεινώνονται.
"Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων σοβαρών κενών που υπάρχουν και στις δύο χώρες", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι συνθήκες στη Λέσβο και στη Σάμο καθώς και στον Πειραιά και στην Ειδομένη επιδεινώνονται.
"Ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμών στους χώρους αυτούς και άλλους είναι πραγματικός", δήλωσε η Φλέμινγκ, η οποία κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει περισσότερο το σύστημα ασύλου της Ελλάδας.
Η Υ.Α. δεν αντιτίθεται στις επιστροφές ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη προστασίας και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.