Κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσαν σήμερα τον υπερθνικιστή σέρβο πολιτικό Βόισλαβ Σέσελι για το σύνολο των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που του είχαν απαγγελθεί για τον ρόλο του στους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο πρώην κατηγορούμενος αθωώθηκε χωρίς να είναι παρών στο δικαστήριο και εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα σύλληψης. Ο Σέσελι έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε επέμβαση για καρκίνο του παχύ εντέρου και το 2014 αποφυλακίστηκε για "ανθρωπιστικούς λόγους που συνδέονται με την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του". Καθώς δεν αναγνώριζε την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, είχε αρνηθεί να επιστρέψει στη Χάγη και παρέμενε στη Σερβία, αψηφώντας τους δικαστές.
"Με την αθώωση για τις εννέα κατηγορίες, το ένταλμα σύλληψης δεν έχει πλέον αντικείμενο. Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι συνεπώς ένας ελεύθερος άνθρωπος" δήλωσεο δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί.
Ο Σέσελι κατηγορούνταν από τον εισαγγελέα ότι "διέδωσε μια πολιτική με στόχο την ένωση όλων 'των σερβικών εδαφών' σε ένα ομοιογενές σερβικό κράτος, το οποίο αποκαλούσε η 'Μεγάλη Σερβία'". Επομένως, ο Σέσελι είχε διαπράξει ή ενθαρρύνει εγκλήματα για να αναγκάσει την πλειονότητα των μη Σέρβων να εγκαταλείψει αυτά τα εδάφη. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του σε κάθειρξη 28 ετών.
Όμως, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο 61χρονος Σέρβος πολιτικός δεν ήταν "ο πρώτος στην ιεραρχία" των πολιτοφυλακών του κόμματός του και δεν μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.
Οι δικαστές δεν μπόρεσαν εξάλλου να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι ομιλίες του Βόισλαβ Σέσελι "να είχαν στόχο να ενισχύσουν το ηθικό των στρατευμάτων του στρατοπέδου του μάλλον, παρά να τους κάνουν να μην δείξουν οίκτο σε κανέναν".
Είναι η πρώτη φορά που οι δικαστές του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοινώνουν μια πρωτόδικη απόφαση απουσία του κατηγορουμένου, καθώς είχαν κάνει δεκτή την απουσία του για "λόγους υγείας".