Χάγη: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου ο Κάρατζιτς – 40 χρόνια κάθειρξη

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για την πολιορκία του Σαράγιεβο με 10.000 νεκρούς και για την γενοκτονία της η Σρεμπρένιτσα το 1995

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κρίθηκε σήμερα ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και εγκληματα  κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών. (αντιμετώπιζε ισόβια).

Συνολικά, οι δικαστές έκριναν τον 70χρονο σήμερα Κάρατζιτς ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για την πολιορκία του Σαράγεβο - που κράτησε τρία χρόνια και στη διάρκεια της οποίας 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - και για την γενοκτονία του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι.  

"Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κράτηση 40 ετών", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν, χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο "αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών, πολιτικών και κυβερνητικών δομών" των Σέρβων της Βοσνίας. Από τα 40 χρόνια θα αφαιρεθούν τα σχεδόν επτά που έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένος.

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι "απογοητευμένος και έκπληκτος" είπε ο Πίτερ Ρόμπινσον μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα και θα εφεσιβάλει την απόφαση", εξήγησε.

Ικανοποίηση από τον ΟΗΕ: Ιστορική ημέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη

"Η ετυμηγορία για τον Κάρατζιτς είναι μια προειδοποίηση προς όλους τους εθνικιστές ηγέτες στην Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα εθνικιστικά αισθήματα του λαού τους και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους" δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε την σημερινή μέρα "ιστορική" για τη διεθνή δικαιοσύνη. Η ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) "στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, υποδεικνύοντάς τους ότι θα τους ζητείται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", έκρινε επίσης ο Μπαν, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Ο Πρώην πρόεδρος της αυτόκλητης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 σε ένα λεωφορείο στο Βελιγράδι αφού διέφευγε τη σύλληψη για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ζούσε με άλλο όνομα και ασκούσε την εναλλακτική ιατρική.

Η δίκη του άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Στις 497 ημέρες της δίκης του, ο Κάρατζιτς υποστήριξε την αθωότητα του, παρουσιάζοντας αναρίθμητα έγγραφα, ενώ 248 μάρτυρες τον υπερασπίστηκαν.