Αγωνία για την Ουκρανή πιλότο: Ένοχη για τις δολοφονίες Ρώσων – Αύριο η ποινή

Η Ναντέζντα Σαβτσένκο συνελήφθη από φιλο-ρώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούνιο του 2014

Η Ουκρανή πιλότος Ναντέζντα Σαβτσένκο είναι ένοχη για την δολοφονία δύο ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και παράνομη είσοδο στη Ρωσία, απεφάνθη σήμερα ο δικαστής Λεονίντ Στεπανένκο του δικαστηρίου του Ντονέτσκ , διαβάζοντας την ετυμηγορία για την υπόθεση της 34χρονης Σαβτσένκο, η οποία έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πιλότος ανέφερε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη θέση των δύο Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου.  Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η Σαβτσένκο "επέφερε σκόπιμα τον θάνατο σε δύο πρόσωπα, δρώντας στη βάση προηγούμενης συνωμοσίας και με κίνητρο το μίσος και την εχθρότητα".

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να την καταδικάσει σε κάθειρξη 23 ετών, ποινή που φάινεται να αντιμετωπίζει πλέον η 34χρονη Σαβτσένκο.

Οι δικηγόροι της Σαβτσένκο, ο Μαρκ Φεϊγκίν και ο Νικολάι Πολόζοφ, δήλωσαν στο Ρόιτερς πως αναμένουν ότι η τελική ετυμηγορία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα ή αύριο Τρίτη. 

Η ουκρανή πιλότος θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες της εθνική ηρωίδα και σύμβολο της απείθειας προς το Κρεμλίνο. Στη Ρωσία, η κρατική τηλεόραση την έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη ουκρανή εθνικίστρια που έχει βάψει τα χέρια της με αίμα αμάχων.

Η Σαβτσένκο ελπίζει πως θα επιστραφεί στην Ουκρανία σύντομα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας εδώ και 80 ημέρες, στην προσπάθεια να επιταχύνει τη δίκη και το αποτέλεσμά της.