Τα αιτήματα αρκετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προεξάρχουσας της Βρετανίας, να μειωθεί ο αριθμός των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων απέρριψε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έκρινε πως όλες οι ολομέλειες οφείλουν να γίνονται εκεί.
Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της Γαλλίας και ακύρωσε το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας του ΕΚ το 2011 που μείωνε τον αριθμό των συνεδριάσεων στο Στρασβούργο σε ετήσια βάση από 12 σε 11, με την κατάργηση των ολομελειών του Οκτωβρίου του 2012 και του 2013.
Στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι η ΕΕ, στις ιδρυτικές της συνθήκες, “επιβάλλει η έδρα του Κοινοβουλίου (το Στρασβούργο) να είναι ο τόπος όπου 12 περίοδοι τακτικών ολομελειών πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κανονική βάση”.
Αρκετοί στην Ευρώπη έχουν επικρίνει το κόστος που συνεπάγεται η μετακίνηση μιας στρατιάς ευρωβουλευτών, μεταφραστών, αξιωματούχων και άλλων εργαζομένων από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και αντιστρόφως κάθε μήνα για τις τετραήμερες εργασίες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η περικοπή μίας μόνο ολομέλειας θα σήμαινε την εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ.
Το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, είχε επιλεγεί ως η έδρα της Ευρωβουλής ως ένα σύμβολο της μεταπολεμικής συμφιλίωσης στην Ευρώπη λόγω της εγγύτητάς του στη Γερμανία.
Απέχει όμως 500 χιλιόμετρα από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Εάν λαμβανόταν μια ομόφωνη απόφαση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να μεταβληθεί, όμως το Παρίσι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα συναινούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο.