Νταβούτογλου: Το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα

Σε 11 συλλήψεις έχει προχωρήσει η τουρκική αστυνομία - Επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ των δραστών ήταν και μία νεαρή γυναίκα

Για ασφαλή στοιχεία που προέρχονται από την έρευνα και δείχνουν ότι μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς επιβεβαίωσε πως ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της χθεσινής επίθεσης στην Αγκυρα ήταν γυναίκα, ενώ σημείωσε πως ο δεύτερος καμικάζι ήταν άνδρας, αλλά δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, η γυναίκα στην οποία αναφέρθηκε ο Κουρτουλμούς είναι μία 24χρονη από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας, η οποία εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων ανταρτών το 2013.

Από την αρχή, και χωρίς να έχει υπάρξει επισήμως ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση, οι τουρκικές αρχές έριξαν την ευθύνη για την επίθεση στο ΡΚΚ, καθώς ο επιχειρησιακός τρόπος της χθεσινής επίθεσης μοιάζει με εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στην ίδια συνοικία, που είχε στόχο οχήματα που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Για εκείνη την επίθεση, την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που αποσχίστηκε από την εξέγερση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν το πρωί βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα, οι αρχές επέβαλλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην περιοχή.

Ερντογάν: Να διευρυνθεί ο όρος "τρομοκράτης"

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση του όρου “τρομοκράτης” για να συμπεριλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο ένοχοι, όπως σημείωσε

Μιλώντας την επομένη της νέας αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Άγκυρας, ο Ερντογάν σχολίασε πως "δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό που πρέπει να χαρακτηρισθούν τρομοκράτες, ανεξάρτητα του τίτλου τους”, διευκρινίζοντας ότι "μπορεί να πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, έναν βουλευτή ή έναν παράγοντα της κοινωνίας των πολιτών”.