Η Τουρκία θα δεχθεί στη Σύνοδο την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

Κοντά σε συμφωνία που θα προβλέπει ότι, όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες καλείται να βρει λύση στο φλέγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες θεωρούν «ρόλο κλειδί» τη θέση της Τουρκίας, όσον αφορά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος και φάινεται ότι το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο των ημερών έχει αποφέρει καρπούς. 

Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών. 

Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν αποκλειστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, αλλά όχι προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της προσεχούς Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. 

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Αν και η συμφωνία είναι προκαταρκτική και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το σημείο καμπής στην μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπής, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια σημαντική μείωση στις ροές και θέλει η Ευρώπη να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διακινδυνεύουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι είναι «λάθος να αφήνουμε μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα να επωμίζονται τη μεταναστευτική κρίση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί ότι οι πόρτες της Ευρώπης κλείνουν για αυτούς που δεν προσπαθούν να γλιτώσουν από διωγμούς: «Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε όλους τους εν δυνάμει παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, απ’ όπου κι αν προέρχονται: Μην έρχεστε στην Ευρώπη».