Καλύτερα να έχουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, παρά σε μια άλλη χώρα των Βαλκανίων, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν με την ιδέα του “εγκλωβισμού” των μεταναστών στην Ελλάδα, μία ιδέα που μέχρι πρότινος αποτελούσε κάτι σαν ταμπού, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Αυτό το “Plan B”, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τώρα υποστηριζόταν μόνο από τους λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης, όμως τώρα η μεταστροφή υπέρ της θέσης αυτής αποτελεί ένδειξη της όλο και χαμηλότερης εμπιστοσύνης στις εναλλακτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και ιδιαίτερα στο σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ που εξαρτάται από την Τουρκία και τις διαθέσεις της να περιορίσει τις εισροές προσφύγων στην Ευρώπη.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνεται, στρέφουν το βλέμμα τους στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, που θεωρείται ως η τελευταία προθεσμία για να αποφέρει καρπούς η σημερινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως η συνεργασία με την Τουρκία και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν αυτό δε συμβεί, τότε θα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, να παρεμποδιστεί η πορεία των μεταναστών προς τον Βορρά και να επιταχυνθούν οι ετοιμασίες για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, που θα αντιμετωπίσει πιθανόν μία ανθρωπιστική κρίση.
“Η Ελλάδα δεν θα ήταν το χειρότερο μέρος να έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες”, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός στη χώρα μας είναι πιο φιλικός προς τους πρόσφυγες σε σχέση με τις χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως μία τέτοια κρίση στην Ελλάδα θα είχε μία ευεργετική επίδραση στις άλλες χώρες, που θα απέφευγαν τα κύματα οικονομικών μεταναστών, και σχολιάζουν ακόμα πως ο εγκλωβισμός των μεταναστών στην Ελλάδα θα ήταν πιο διαχειρίσιμος απ' ό,τι αν βρίσκονταν σε φτωχότερες γειτονικές βαλκανικές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Τέσσερις ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να λάβει μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότηση και άλλου είδους πρακτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απ' ό,τι οι γειτονικές της χώρες, όπου θα μπορούσαν να ξεσπάσουν φυλετικές εντάσεις ανά πάσα στιγμή. Μόλις οι μετανάστες λάβουν το μήνυμα ότι είναι “παγιδευμένοι” στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως όλο και λιγότεροι θα επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη.
“Η διαδρομή από μόνη της δημιουργεί ζήτηση. Αν διαδοθούν τα νέα ότι κολλάς στην Ελλάδα, θα δούμε λιγότερους μετανάστες να έρχονται από την Τουρκία”, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.