Για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους
Την πρόταση του Ιταλού σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόζι να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και της Λαμπεντούζα, στηρίζει και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάριο Φο, ο οποίος βραβεύθηκε επίσης με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.
«Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω. Κατά την άποψή μου δεν θα ήταν μόνον μια συμβολική αναγνώριση, αλλά και πραγματική, για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών της Μεσογείου, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους», δήλωσε ο Ντάριο Φο.
«Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λαμπεντούζα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυος κανείς, ότι μπορεί να υποδέχεται και να δείχνει ανοχή χωρίς να οικοδομεί τείχη και χωρίς να υποστεί η ζωή του φοβερές συνέπειες».
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζανφράνκο Ρόζι, ο οποίος κέρδισε την Χρυσή 'Αρκτο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, πρότεινε χθες να απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους κατοίκους των δυο αυτών νησιών, διότι «η βράβευση ενός λαού και όχι ενός μεμονωμένου ατόμου θα αποτελούσε ισχυρή συμβολική επιλογή».
Το φιλμ-ντοκιμαντέρ «Fuoccoammare» που σημαίνει «φωτιά στη θάλασσα» του Ιταλού σκηνοθέτη γυρίστηκε στην Λαμπεντούζα και πραγματεύεται ακριβώς την ανθρώπινη περιπέτεια των ατέλειωτων αυτών ταξιδιών προσφύγων και μεταναστών. «Στην Λαμπεντούζα, στο Παλέρμο ή στην Κατάνη της Σικελίας κανείς δεν μιλά για τείχη. Γυρίζοντας το έργο αυτό, το πρώτο που έμαθα είναι η αξία της υποδοχής και της φιλοξενίας», δήλωσε ο Τζανφράνκο Ρόζι.