Ξανά στους δρόμους οι Ούγγροι φοιτητές

Το κέντρο της Βουδαπέστης, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, κατέκλυσαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές από την κυβέρνηση στην ανώτατη παιδεία.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται η επιβολή διδάκτρων και η περικοπή των κρατικών υποτροφιών.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως προς το Κοινοβούλιο ενώ έκλεισαν την πρόσβαση σε μια από τις κεντρικές οδικές γέφυρες της πρωτεύουσας.

Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα όπως “Κάτω τα δίδακτρα” και “Φωνάξτε αν είστε μαζί μας” και ζήτησαν από τους αξιωματούχους να βγουν και να τους συναντήσουν. Επίσης απαίτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.

Ήταν μια καθόλα ειρηνική διαδήλωση στην οποία δεν επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις όπως μετέδωσε το Reuters.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για την εφαρμογή περικοπών στην ανώτατη εκπαίδευση, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου να πιάσει το στόχο για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Από τον επόμενο χρόνο σχεδιάζει να χρηματοδοτεί πλήρως τις σπουδές μόνο για περίπου 10.500 φοιτητές, αριθμό κατά 2/3 μικρότερο από το σημερινό. Θα χρηματοδοτεί μερικώς τα δίδακτρα για περισσότερους από 46.000 φοιτητές και θα προσφύγει στη λύση των φοιτητικών δανείων.