Brexit: Στις Βρυξέλλες για κρίσιμες συνομιλίες ο Κάμερον

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, ελπίζοντας να επιτευχθεί συμφωνία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα και το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Ο Κάμερον θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς  και άλλους ευρωβουλευτές.  Οι συζητήσεις γίνονται δύο μέρες πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε χθες ότι πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή και ότι ο κίνδυνος ρήξης της ΕΕ είναι «αληθινός».  

Ωστόσο, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες - ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του - διεμήνυσε ότι «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».

Διαβάστε ΕΔΩ την πρόταση Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στις αρχές Φεβρουαρίου τις προτάσεις της Ε.Ε για μία νέα συμφωνία με τη Βρετανία στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit. Ο Κάμερον - αν και τις υποδέχθηκε χλιαρά, εν τούτοις τάχθηκε κατά του Brexit, παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. 

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV News, καταγράφει ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συρρικνώθηκε συγκρινόμενο με αυτό όσων θέλουν την αποχώρησή της και η διαφορά μειώθηκε στις οκτώ μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Το 49% των Βρετανών ανέφερε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Brexit εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα. Τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου ήταν 54% και 36% αντίστοιχα.