Πέθανε στη φυλακή στη Χάγη το δεξί χέρι του Μλάντιτς

Ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ πέθανε στη φυλακή, στη Χάγη, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τόλιμιρ απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, το βράδυ της Δευτέρας, μέσα στο κελί του, ενώ εξέτιε την ποινή του. Ο Τόλιμιρ ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών  του Σερβοβοσνιακού στρατού και δεξί χέρι του Ράντκο Μλάντιτς.

"Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ απεβίωσε την περασμένη νύκτα στο κέντρο κράτησης του ΟΗΕ στο Σεβενίνγκεν", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του το πρωί από τον σερβικό Τύπο. "Ένας γιατρός κλήθηκε αμέσως και οι ολλανδικές αρχές άρχισαν έρευνα ρουτίνας, όπως απαιτεί ο νόμος", πρόσθεσε το δικαστήριο.

Ο Ζντράβκο Τόλιμιρ "ανέμενε τη μεταγωγή του σε ένα κράτος για να εκτίσει εκεί την ποινή του", πρόσθεσε το ΔΠΔ.

Όταν είχε συλληφθεί, το 2007 στο Μπράτουνατς, στην ανατολική Βοσνία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως πάσχει από καρκίνο.

"Ηταν άρρωστος, αλλά οι ηλίθιοι δεν του επέτρεψαν να έρθει εδώ και να έχει περίθαλψη στο σπίτι του", δήλωσε η σύζυγός του, Νάντα Τόλιμιρ, στην εφημερίδα Kurir.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου τον έκρινε ένοχο για εγκλήματα γενοκτονίας , συμπεριλαμβανομένης της σφαγής 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η δίκη του Μλάντιτς - ο οποίος κατοιγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995- είναι σε εξέλιξη.