Γιούνκερ: Δίκαιη η πρόταση της ΕΕ στη Βρετανία

O Κάμερον δέχθηκε τις προτάσεις "χλιαρά" δηλώνοντας ότι έχει δίνει "πραγματική πρόοδος, αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά"

"Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση της σχέσης της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαιη και πρέπει να υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στο Στρασβούργο.

"Πάντα έλεγα ότι θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση μια δίκαιη συμφωνία. Η πρόταση (που κατέθεσε χθες ο Ντόναλντ Τουσκ) είναι δίκαιη και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για τα άλλα 27 μέλη της ΕΕ. Είναι επίσης θεμιτή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να υπογράψει τους νέους διακανονισμούς" είπε ο Γιούνκερ. 

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε χθες τις προτάσεις της Ενωσης για μία νέα συμφωνία με τη Βρετανία στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο που θα πάει για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να ενοποιηθεί περαιτέρω, πολιτικά, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, η βρετανική βουλή θα μπορεί με πλειοψηφία της τάξης του 55% να μπλοκάρει κοινοτικές οδηγίες όχι όμως και να ασκεί βέτο.

Εξασφαλίζεται παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τη στερλίνα.

O Ντέηβιντ Κάμερον δέχθηκε το κείμενο Τουσκ "χλιαρά" δηλώνοντας ότι έχει δίνει "πραγματική πρόοδος, αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά". 

Διαβάστε σχετικά: Τα "θέλω" του Κάμερον για να μην κάνει δημοψήφισμα

Με βάση πως θα εξελιχθούν η διαπραγματεύσεις και αν η Βρετανία θα επιτύχει ικανοποιητική συμφωνία στους τομείς που επιθυμεί, ο Κάμερον θα διαμορφώσει ανάλογα το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο.