Γερμανία: Αστυνομική έφοδος σε διεθνές ναζιστικό site

Έφοδο και έρευνα σε ιδιωτικές κατοικίες, σε τέσσερα διαφορετικά ομόσπονδα κρατίδια, πραγματοποίησε την Τετάρτη η γερμανική αστυνομία, προκειμένου να εντοπίσει τους διαχειριστές της ναζιστικής online πλατφόρμας Altermedia, μίας πιο σημαντικές ιστοσελίδες στον «χώρο» της ακροδεξιάς. Ο σέρβερ βρίσκεται στη Ρωσία και η ιστοσελίδα αποτελεί μέσο δικτύωσης και ανταλλαγής υβριστικών σχολίων.

Τελικά, η αστυνομία κατέληξε στους Γιούτα Β. και ο Τόμας Κ., δύο από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, οι οποίοι κατηγορούνται από την εισαγγελία για ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης και εναντίον τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ιστοσελίδα δεν φιλοξενούσε απλώς αντισημιτικά η ρατσιστικά σχόλια. «Ζητούσαν να χτυπηθούν ή ακόμη και να δολοφονηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και δημοσιογράφοι» λέει ο ειδικός σε θέματα ναζιστικής βίας Τόραλφ Στάουντ. «Ακόμα και μία μερίδα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος (NPD) θεωρούσε υπερβολικά πια τα όσα έγραφαν».

Οι διαχειριστές ουσιαστικά έθεταν την ατζέντα του «χώρου» και επιπλέον έδιναν τον τόνο για τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν. Τα σχόλια, καθώς και το υβρεολόγιο, ήταν ελεύθερα και προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες. «Ήταν σαν να αποκτάς εσωτερική πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στον ακροδεξιό χώρο» λέει ο Στάουντ.

H πρώτη παρέμβαση της δικαιοσύνης στο Altermedia είχε γίνει το 2011 και ο τότε διαχειριστής Άξελ Μέλερ καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης, καθώς και πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ η καταχωρημένη στις ΗΠΑ ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) καταργήθηκε. 

Μετά από λίγους μήνες όμως, η Γιούτα Β. και ο Τόμας Κ. έστησαν τη σελίδα από την αρχή. Όπως λέει ο Σπέιτ «οι διαχειριστές έγιναν πιο προσεκτικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τις απόψεις τους». Τελικά το 2012 η πλατφόρμα Altermedia κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη για ανηλίκους, τέθηκε υπό παρακολούθηση και εξουδετερώθηκε και πάλι η URL, η οποία είχε καταχωρηθεί εκ νέου στις ΗΠΑ.