Ισπανία: Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων καταγγέλλουν δικαστές και δικηγόροι

Την εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαιοσύνης που ξεχωρίζει τους έχοντες και τους οικονομικά δυσπραγούντες καταγγέλλουν σύλλογοι δικαστών και δικηγόρων στην Ισπανία από κοινού με συνδικαλιστικές και καταναλωτικές ενώσεις.

Σε κοινή διακήρυξή τους προς τον Τύπο, οι οργανώσεις αυτές στηλιτεύουν το νέο νόμο για τα δικαστικά έξοδα, που προβλέπει σημαντική αύξησή τους, από 50 έως 750 ευρώ προκειμένου να δρομολογηθεί μία δικαστική διαδικασία.

“Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την υγεία, και την παιδεία βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας γενικότερης χρεοκοπίας” των θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο Χοσέ Λουίς Γκονθάλεθ Αρμένγολ της Ένωσης Δικαστών Φρανθίσκο της Βιτόρια, τονίζοντας ότι “οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα στη δικαιοσύνη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ένωση καταναλωτών “Facua” που υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος “εισάγει την δημιουργία μίας δικαιοσύνης για τους πλούσιους κι άλλης μίας για τους φτωχούς”.

Προκειμένου να διατρανώσουν τη διαμαρτυρία τους οι συνδικαλιστικές ενώσεις προκήρυξαν στάση εργασίας μίας ώρας για την Τετάρτη στον τομέα της δικαιοσύνης και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα δικαστικά μέγαρα.

Το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 21 Νοεμβρίου, υπήρξε αφορμή για έντονες αντιδράσεις, στο πλαίσιο των γενικότερων κινητοποιήσεων κατά της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.