Έντονη πολιτική ανησυχία και αναταραχή στις αγορές προκαλεί η κρίση στην Ιταλία. Πρόωρες εκλογές για τις 17 ή τις 24 Φεβρουαρίου -αντί του Απριλίου- προκηρύσσονται στη χώρα καθώς ο κεντροδεξιός συνασπισμός απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση των τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.
Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το πολιτικό του μέλλον, χωρίς να αποκλείει ωστόσο να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipr Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, το 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Μάλιστα, περισσότεροι από 1 στους 4, ποσοστό 27%, θεωρεί ότι πρέπει να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ισόβιου γερουσιαστή, ενώ για το 16% θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από μια συμμαχία κομμάτων. Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει πως το 37% των Ιταλών θεωρεί ότι ο Μόντι ορθώς έπραξε και προανήγγειλε την παραίτηση του και πως η κεντροδεξιά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το 34% έχει την άποψη ότι έκανε λάθος και ότι θα μπορούσε να περιμένει και να μην βαρύνει το όλο πολιτικό κλίμα.
Όσον αφορά στην επάνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την οποία όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους, φαίνεται να απεύχονται όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Καβαλιέρε έκανε λάθος να σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Μόντι διότι η χώρα κινδυνεύει τώρα να βρεθεί σε οικονομικό βάραθρο.
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 33,5%. Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Δημοκρατικούς, πείθει το 5,5% των ερωτηθέντων.
Άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς συνολικά φθάνουν το 6%.
Έντονη πάντως ήταν η αντίδραση του Μπερλουσκόνι για το μπαράζ δηλώσεων δυσαρέσκειας για την επιστροφή του. Χαρακτήρισε “προσβλητικές και άτοπες για την ελευθερία επιλογής και κρίσης των Ιταλών” τις αντιδράσεις Ευρωπαίων πολιτικών που κατέκριναν την επιστροφή του στην πολιτική αρένα.
“Θα ήταν μάλλον υπερβολικά απλό να συνδεθούν οι αναμείξεις αυτές με την πολλοστή κερδοσκοπική κίνηση, που θα ήθελε να αποδυναμώσει τις ιταλικές επιχειρήσεις, μετατρέποντας τες σε εύκολη λεία ξένων αγοραστών” συνεχίζει ο Μπερλουσκόνι σε ανακοίνωση του.
Σχετικά αλώβητες, πάντως, φαίνεται να βγήκαν οι αγορές κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας αφού τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο, παρά την αναταραχή που επικράτησε στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας.