Στην Λευκωσία ο Λαβρόφ για στήριξη του Κυπριακού

Την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια των δηλώσεών του, μετά τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία τάσσεται εναντίον της επιβολής της όποιας λύσης στο Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να προέλθει μέσα από αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη. 

Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να είναι εγγυημένο από την ΕΕ και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα πρέπει να διαδραματίζει κύριο ρόλο σε αυτό. 

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί, ο Λαβρόφ είπε η ρωσική πλευρά ήταν έτοιμη για αυτή την συνάντηση, η οποία δυστυχώς δεν διευθετήθηκε. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη να ανταποδώσει την επίσκεψη στην Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε αναίτια την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία και τόνισε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσία, είναι άριστες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το περιστατικό με την κατάρριψη του αεροσκάφους, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για το θέμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Ρωσία παραδοσιακά είναι ένας πολύ στενός φίλος της Κύπρου και οι φίλοι κάνουν αυτό που πρέπει. "Είμαστε έτοιμοι  να παράσχουμε διευκολύνσεις ανθρωπιστικής φύσεως και για εκκενώσεις Ρώσων πολιτών αν αυτό χρειαστεί" δήλωσε ενώ με την τοποθέτηση συμφώνησε και ο κ. Λαβρόφ.

Πηγή: politis-news.com