Τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας, οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές, βρίσκονται στήθος με στήθος με το νέο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos(Πολίτες), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συγκεντρώνει ποσοστό 22,7% στις προθέσεις ψήφου, οι Ciudadanos 22,6% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) 22,5%, κάτι που σημαίνει πως κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της μεγάλης κεντρο-αριστερής εφημερίδας El Pais.
Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos (Μπορούμε) συγκεντρώνει το 17,1% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 εκλογέων από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου.
Αυτή η "ελάχιστη" διαφορά στην πρόθεση ψήφου "δείχνει πως κανένα από τα τρία κόμματα δεν είναι σε θέση, προς το παρόν, να επιβληθεί στο τελικό σπριντ", γράφει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Metroscopia, Χοσέ Χουάν Τοαρία.
Όμως "το κόμμα που θα κερδίσει τελικά θα το κάνει χωρίς καμία αμφιβολία με πολύ μικρή διαφορά", προσθέτει.
Το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα εναλλάσσονται στην εξουσία για 33 χρόνια. Οι Ciudadanos, ένας σχηματισμός που γεννήθηκε στην περιφέρεια της Καταλονίας, "εισέβαλε" στην εθνική πολιτική τον Δεκέμβριο, όταν η υποστήριξη για το Podemos ανέβαινε κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις.
Οι δύο νέοι σχηματισμοί καταγγέλλουν τη διαφθορά που διαβρώνει τα μεγάλα κόμματα και τις ελίτ.
Οι δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, καθώς η οργή του εκλογικού σώματος έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και μια παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει ενισχύσει τη δημοτικότητα νέων κομμάτων.
Ο Ραχόι έχει κάνει "σημαία" του την οικονομική ανάκαμψη. Χθες δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει νέες μειώσεις φόρων και θα δημιουργήσει δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου.
Από το 2014, η ισπανική οικονομία άρχισε προοδευτικά να βγαίνει από τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε επί πέντε χρόνια. Η Μαδρίτη έχει προβλέψει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% του ΑΕΠ το 2015. Μολαταύτα, η ανεργία συνεχίζει να πλήττει το ένα πέμπτο του ενεργού πληθυσμού και οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν να μειωθεί σύντομα.
Πηγή ΑΠΕ