Ασύλληπτος ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, σε κατάσταση πολιορκίας οι Βρυξέλλες

Η αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε 16 άτομα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου αλλά δεν βρήκε τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον Βέλγο υπήκοο που θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στη Γαλλία, είπε ο γενικός εισαγγελέας σήμερα το πρωί.
Κατά τη διάρκεια 19 επιδρομών στις Βρυξέλλες, η αστυνομία πυροβόλησε ένα αυτοκίνητο αλλά δεν ήταν γνωστό αν αυτοί μέσα στο όχημα ήταν συνδεδεμένοι με τους καταζητούμενους, είπε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης τύπου. Πρόσθεσε ότι εκτός από την πρωτεύουσα, ερευνήθηκαν και τρία σπίτι στη νότια πόλη Σαρλρουά.
Η αστυνομία έκανε επιδρομές σε έξι συνοικίες των Βρυξελλών και τη Σαρλρουά μετά από αναφορές την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντεσλάμ, που θεωρείται ο τελευταίος επιζών τρομοκράτης από τις επιθέσεις στο Παρίσι, εθεάθηκε σε μία από αυτές.
"Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν βρέθηκαν όπλά ή εκρηκτικά. Ο Αμπντεσλάμ Σαλάχ δεν βρέθηκε κατά τις επιδρομές," είπε ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σύπτ, προσθέτοντας ότι "δεκαέξι άτομα είναι υπό κράτηση. Ο δικαστής θα αποφασίσει αύριο αν θα παραμείνουν υπό κράτηση."
Χθες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας μετά από συνάντηση των επικεφαλής δυνάμεων ασφαλείας για την επανεξέταση του επίπεδου συναγερμού στο οποίο βρίσκονται οι Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από φόβο ότι μπορεί να υποστεί μια επίθεση σαν εκείνη του Παρισιού.
 

Σε κατάσταση πολιορκίας οι Βρυξέλλες

Στο σημείο μηδέν είναι η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο των Βρυξελλών, με τα εμπορικά καταστήματα και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια να παραμένουν κλειστά. Η εικόνα στο κέντρο της πόλης με την παρουσία του στρατού και των οπλισμένων αστυνομικών που κάνουν αδιακόπως περιπολίες στους δρόμους, κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι για τους ελάχιστους περαστικούς.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι βελγικές αρχές για την ασφάλεια των πολιτών είναι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εκ των οποίων και η αγορά του σταθμού του “Μιντί”, που είναι και η μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες. 

“Ποτέ δε θυμάμαι να έχει κλείσει η λαϊκή αγορά του σταθμού του Μιντί”, λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με απογοήτευση ο Νίκος Αργύρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Athenes που λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μιντί στις Βρυξέλλες. “Μόνο μία δύο φορές τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό λόγω ακραίας κακοκαιρίας. Αλλά δεν είναι μόνο ότι δε λειτούργησε η λαϊκή αγορά αυτή την Κυριακή. Γενικά η κίνηση την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ πεσμένη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”.

Εξίσου απαισιόδοξος δηλώνει και ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Μπουζάκης από τα Χανιά, ο οποίος εδώ και εννιά χρόνια νοικιάζει περίπτερο στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο των Βρυξελλών, πουλώντας κυρίως κρητικά προϊόντα. “Οι προοπτικές φέτος είναι εξαιρετικά ανησυχητικές”, δηλώνει ο Νεκτάριος Μπουζάκης ο οποίος ακόμα τελεί εν αναμονή των εμπορευμάτων που έρχονται από την Κρήτη. “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι μια αποτυχία”.

Ανήσυχη δηλώνει η Αναστασία Ουζούνη, μητέρα δύο παιδιών του δημοτικού που ζει στις Βρυξέλλες εδώ και τρία χρόνια. “Είναι δυσάρεστη αυτή η κατάσταση. Η τάξη του γιου μου πήγε την περασμένη Τετάρτη σε ένα μουσείο με το μετρό. Μέχρι να βεβαιωθώ ότι γύρισαν στο σχολείο δεν μπορούσα να ησυχάσω. Όχι μόνο εγώ, κι άλλοι γονείς”, λέει η Α. Ουζούνη. “Δεν φοβόμαστε, αλλά προκύπτουν και πρακτικά προβλήματα. Τα παιδιά θέλουν να βγουν να παίξουν. Ο καιρός είναι κακός και όλοι οι παιδότοποι και τα αθλητικά κέντρα είναι κλειστά. Πού να πας;”.

Εξάλλου, ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι κάτοικοι για την αυριανή ημέρα: “Θα λειτουργήσει το μετρό;” “θα μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά μας;” “Θα ανοίξουν τα σχολεία;”. Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο 1771 του κέντρου κρίσεων που έχει τεθεί σε λειτουργία από σήμερα το πρωί.

Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας ότι η κατάσταση συναγερμού στις Βρυξέλλες θα παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο. 

"Φοβόμαστε μία επίθεση σαν αυτή του Παρισιού", είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι τα μέσα μεταφοράς, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας θα ενισχυθεί, ενώ στο επίπεδο 3 θα παραμείνει η κατάσταση συναγερμού στο υπόλοιπο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, το μετρό των Βρυξελλών δεν θα λειτουργήσει αύριο, ενώ τα σχολεία της βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνουν κλειστά και θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

"Υπολογίζουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δυσκολέψουν την οικονομική και επαγγελματική ζωή της πόλης", επεσήμανε εξάλλου ο Βέλγος πρωθυπουργός. "Κάνουμε τα πάντα για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς το γρηγορότερο δυνατό", είπε και πρόσθεσε: "Ο κίνδυνος παραμένει σοβαρός και άμεσος".

Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής η ομοσπονδιακή αστυνομία γνωστοποίησε πως "πολλές επιχειρήσεις διεξάγονται εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής", ζητώντας να μην αναφέρονται οι τοποθεσίες διεξαγωγής τους.

Η αστυνομία "ζητεί από τα μέσα ενημέρωσης να μην σχολιάζουν απευθείας τις εν εξελίξει ενέργειες της αστυνομίας, αναφέροντας, για παράδειγμα, τοποθεσίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η γενική εισαγγελία "θα δώσει συνέντευξη Τύπου όταν όλα θα έχουν τελειώσει", πρόσθεσε.