Μετά από ένα... σύντομο διάλειμμα, βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Πρίστινα έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο στο εσωτερικό της Βουλής του Κοσόβου ενώ, έξω από το κτίριο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
Εντός της Βουλής του Κοσόβου η αντιπολίτευση προσπάθησε να εισέλθει στην αίθουσα στη διάρκεια συνεδρίασης και επειδή δεν τα κατάφερε έριξε δακρυγόνο στο διάδρομο έξω από την αίθουσα. Επίσης, ο ιδρυτής και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" Αλμπίν Κούρτι, ψέκασε με σπρέι πιπεριού προς τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα και μέλητης κυβέρνησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.
Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων - παρά την αναταραχή - μετακινήθηκαν σε αυτοσχέδια αίθουσα για να συνεχίσει η συνεδρίαση, στην οποία εξετάζεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 το οποίο πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.
Έξω από την Βουλή, διαδηλωτές, υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" έριξαν κόκκινη μπογιά στις ασπίδες αστυνομικών και εκείνοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Κοσόβου.
Ο πρωθυπουργός του Κόσοβου, Ίσα Μουστάφα καταδίκασε ως "εγκληματικές" τις πράξεις που τελούνται από μεμονωμένα άτομα κατά των οποίων, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.
"Δεν θα επιτρέψουμε μια μειοψηφία τριάντα βουλευτών να παρεμποδίζει το έργο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, το Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει αυτό το εγγυόμαστε" είπε ο κ. Μουστάφα.
Η αντιπολίτευση που αντιδρά στη συμφωνία για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και στη συμφωνία με το Μαυροβούνιο για την οριοθέτηση των συνόρων εμποδίζει τους τελευταίους μήνες την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Βουλής, ρίχνοντας δακρυγόνα στην αίθουσα και πετώντας αυγά στον πρωθυπουργό.
Οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης συνεχίζονται, αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου ανέστειλε τη συμφωνία για τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων που επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όταν το δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά για την συνταγματικότητα της συμφωνίας.