Ανυπόμονος να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε σήμερα ο Ντέηβιντ Κάμερον, σε ομιλία του στο κέντρο σκέψης Chatham House.
"Βιάζομαι; Λοιπόν, θέλω να ξεμπερδεύουμε με αυτό. Από τον Μάιο έχω συναντηθεί υπομονετικα με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες σε όλη την ήπειρο. Αλλά όσο υπομονετικός, άλλο τόσο αποφασισμένος είμαι" είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει πρόοδος με τις μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τον επόμενο μήνα, αλλά δεν έδωσε καμία απάντηση για το αν και πότε σκοπεύει να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα εξόδου από την ευρωζώνη, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως περιμένει. Πάντως, το δημοψήφισμα θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017 , πιθανότατα τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.
"Αν ψηφίσουμε να βγούμε, θα βγούμε" προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που τόνισε ότι δεν θα υπάρχει άλλο δημοψηφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Μερικά από τα κύρια σημεία της ομιλίας που έδωσε του Κάμερον:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
"Ποτέ μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τώρα 28 παλαιά έθνη της Ευρώπης. Αυτή καθαυτή η ποικιλία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης. Η Βρετανία λέει ας πανηγυρίσουμε αυτό το γεγονός, ας αναγνωρίσουμε πως η απάντηση σε κάθε πρόβλημα δεν είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη. Μερικές φορές είναι λιγότερη Ευρώπη".
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
"Πρέπει να φέρουμε μαζί όλες τις διαφορετικές προτάσεις, υποσχέσεις και συμφωνίες –για την ενιαία αγορά, το εμπόριο ή τις περικοπές στη ρύθμιση– να τα φέρουμε όλα μαζί σε μια σαφή δέσμευση που θα εγγράφει την ανταγωνιστικότητα στο DNA του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ "ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ" ΕΝΩΣΗ
"Μπορώ να σας πω σήμερα πως ως μέρος της επαναδιαπραγμάτευσής μας, ζητώ από τους ευρωπαίους ηγέτες μια σαφή, νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία ώστε να τερματιστεί η υποχρέωση της Βρετανίας να εργαστεί για μια διαρκώς στενότερη ένωση".
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
"Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και κινδύνους στη χώρα μας, δεν έχω καμία αμφιβολία πως για τη Βρετανία, το ευρωπαϊκό ερώτημα δεν αφορά απλώς την οικονομική ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια".
ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
"Δεν εισηγούμαστε ένα βέτο για κάθε εθνικό κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε πως σε μια Ευρώπη των 28 (χωρών) αυτό θα σήμαινε αδιέξοδο. Όμως θέλουμε να δούμε μια νέα διευθέτηση όπου ομάδες εθνικών κοινοβουλίων έρχονται από κοινού και απορρίπτουν ευρωπαϊκούς νόμους που δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον τους".
ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
"Κερδίζουμε από την Ένωση αλλά [επίσης] της φέρνουμε πολλά. Και πιστεύουμε πολύ ισχυρά πως αν ένα σημαντικό κράτος μέλος έχει σημαντικές ανησυχίες, ανησυχίες τις οποίες εκφράζει με έναν μετρημένο και εποικοδομητικό τρόπο για έναν αριθμό ετών, τότε δικαιούται να περιμένει πως αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη.
Και στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πραγματικότητα μια πολύ απλή ερώτηση: είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετά ευέλικτη ώστε να χωράει τις ανησυχίες των πολύ διαφορετικών κρατών-μελών της; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι ναι, αν η ΕΕ πρόκειται να επιβιώσει και να ευημερήσει στο μέλλον".
ΟΧΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
"Αν ψηφίσουμε να φύγουμε, τότε θα φύγουμε. Δεν θα υπάρξει άλλη επαναδιαπραγμάτευση και άλλο δημοψήφισμα. Άρα λέω στους ευρωπαίους ομολόγους μου με τους οποίους διαπραγματεύομαι, αυτή είναι η μόνη ευκαιρία μας να το κάνουμε – για τη Βρετανία και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση".