Αν και από τα 142 κράτη που ψήφισαν τα 92 είπαν ναι στην ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO τελικά το αίτημα του για ένταξη στον οργανισμό απορρίφθηκε αφού δεν συγκέντρωσε το αναγκαίο ποσοστό των 2/3 των 195 κρατών της Γενικής Συνέλευσης. Κατά της ένταξης τάχθηκαν 50 κράτη - μέλη, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ. Το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη απορρίφθηκε για μόλις 3 ψήφους,
Νωρίτερα με ψηφοφορία απορρίφθηκε η πρόταση της Σερβίας για διετή αναβολή της υιοθέτησης απόφασης για το αίτημα του Κοσόβου. Οι εκπρόσωποι της Σερβίας και της Ρωσίας δήλωσαν πριν από την ψηφοφορία ότι η έγκριση της ένταξης του Κοσόβου θα σήμαινε πολιτικοποίηση των δραστηριοτήτων της UNESCO.
Η Σερβία κατέθεσε πρόταση η ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό να αναβληθεί έως την επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, το 2017 αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.
Στην ψηφοφορία προσήλθαν 170 κράτη - μέλη της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO. Yπέρ της πρότασης της Σερβίας ψήφισαν 59, κατά ψήφισαν 89 και 22 χώρες απείχαν. Οι εκπρόσωποι 16 χωρών δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Την πρόταση της Σερβίας για αναβολή της απόφασης στήριξαν -μεταξύ άλλων- η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ανγκόλα, η Αργεντινή, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Μποτσουάνα, η Κύπρος, η Κολομβία, η Ερυθραία, η Ισπανία, η Κούβα, η Αιθιοπία, η Γεωργία, η Αϊτή, η Ινδία, το Μαρόκο και το Μεξικό, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.
Κατά της αναβολής υιοθέτησης απόφασης για το Κόσοβο τάχθηκαν -μεταξύ άλλων- η Βρετανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Σλοβενία, η ΠΓΔΜ, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σαουδική Αραβία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν ψήφισε. Οι Μπαχάμες τελευταία στιγμή ζήτησαν αλλαγή της ψήφου από "ναι" σε "όχι", σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS.