Η ασφάλεια των αεροδρομίων θα πρέπει να επανεξεταστεί σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αν αποδειχθεί ότι το ρωσικό αεροσκάφος στην Αίγυπτο συνετρίβη έπειτα από έκρηξη βόμβας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας συνεπάγονται και την αύξηση των δαπανών, καθώς και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, ο υπουργός απάντησε: "Αν αποδειχθεί ότι ήταν βόμβα που είχε τοποθετηθεί από το Ισλαμικό Κράτος ή από κάποιον που είχε εμπνευστεί από το Ισλαμικό Κράτος, τότε σίγουρα θα πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο της ασφάλειας που θα περιμένουμε να δούμε σε αεροδρόμια περιοχών όπου δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό που θα πρέπει να πράξουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια των αεροδρομίων είναι στο ύψιστο επίπεδο παντού και ότι αυτή αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή. Ένα από τα βασικά ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι η εκπαίδευση, η διοίκηση και η παροχή κινήτρων στο προσωπικό".
Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας Φίλιπ Μπομ, εκδότης του Aviation Security International, δήλωσε στην εφημερίδα The Observer ότι η ασφάλεια θα πρέπει να γίνει όχι μόνο πιο απρόβλεπτη, αλλά και πιο ενδελεχής για να αποτραπούν τυχόν τρομοκρατικές απόπειρες στο μέλλον.
Ο Χάμοντ δήλωσε ότι μία ομάδα από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας από το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ταξιδεύει διαρκώς σε αεροδρόμια ελέγχοντας τις πρακτικές ασφαλείας.
Σήμερα είναι προγραμματισμένες πολλές πτήσεις από Αίγυπτο για Βρετανία και, όπως είπε ο υπουργός, μέχρι το τέλος της ημέρας 5.000 Βρετανοί τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στη χώρα και σχεδόν 14.000 είναι εκείνοι που θα βρίσκονται ακόμη στο θέρετρο αυτό της Ερυθράς Θάλασσας.
Το κόστος της περαιτέρω διαμονής τους αναμένεται να καλυφθεί από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες.