Η Πολωνία δεν παραδίδει στις ΗΠΑ τον Ρομάν Πολάνσκι

Δικαστήριο της Κρακοβίας ανακοίνωσε σήμερα πως απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση στις ΗΠΑ του διάσημου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. 

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη καθώς η πολιτική αγωγή μπορεί τώρα να εφεσιβάλει την απόφαση. Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει τελεσίδικα να δεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ, θα επαφίεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει για την έκδοση ή όχι του Πολάνσκι.

To 1977 μετά από μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε, ο βραβευμένος σκηνοθέτης συνελήφθη για παιδική κακοποίηση ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού. Παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ  με ανήλικη ωστόσο- για να αποφύγει την καταδίκη διέφυγε στο σπίτι του στο Λονδίνο και κατόπιν στην Γαλλία.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία με αίτημα των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών προς έκδοση του. Τον Ιούλιο του 2010 οι Ελβετοί απέρριψαν αυτό το αίτημα και τον άφησαν ελεύθερο.

Εκτοτε ο Πολάνσκι διέφυγε και ζει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μάλιστα, ο Λεχ Βαλέσα - πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και νομπελίστας - ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε να συγχωρεθεί στον σκηνοθέτη αυτή η μια και μοναδική αμαρτία του.