Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας απέπεμψε σήμερα τη φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βαλέριου Στρέλετς, καθώς η πρώην σοβιετική δημοκρατία συνταράσσεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης που τροφοδοτείται από ένα τεράστιο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων.
Σε ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής που κατέθεσε η αριστερή αντιπολίτευση, 65 βουλευτές, όταν το ελάχιστο όριο που απαιτείται είναι 51, ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης του Στρέλετς, ο οποίος είναι επικεφαλής εδώ και λιγότερο και τρεις μήνες αυτής της φτωχής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας η οποία συνταράσσεται συχνά από πολιτικές κρίσεις.
Βουλευτές κατήγγειλαν από το βήμα της Βουλής τις "κούφιες υποσχέσεις" της κυβέρνησης του Βαλέριου Στρέλετς, που είχε καταστήσει τη μάχη κατά της διαφθοράς προτεραιότητά του, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως "τη λιγότερο επαγγελματική σε όλη την ιστορία της Μολδαβίας".
Ο Βαλέριου Στρέλετς, 45 ετών, που ηγείται του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, τέθηκε επικεφαλής στα τέλη Ιουλίου ενός εύθραυστου συνασπισμού φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων, αντικαθιστώντας τον πρώην πρωθυπουργό Κίριλ Γκαμπουρίσι έπειτα από την παραίτηση του τελευταίου στα τέλη Ιουλίου εξαιτίας κατηγοριών για πλαστογράφηση πτυχίου.
Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή εδώ και πολλούς μήνες καθώς μεγάλες διαδηλώσεις ακολούθησαν την ανακοίνωση, στις αρχές Απριλίου, της "εξαφάνισης" από τις τράπεζες της χώρας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (915 εκατομμυρίων ευρώ) ή 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Τον Σεπτέμβριο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επανειλημμένα στο Τσισινάου για να απαιτήσουν την αποπομπή του προέδρου Νικολάε Τιμόφτι, ο οποίος κατηγορείται ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών και δεν μάχεται αποτελεσματικά κατά της διαφθοράς.
Ο επικεφαλής του κράτους αμφισβητείται από τη μια από ένα κίνημα το οποίο συγκεντρώνει τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που είναι οπαδοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και από την άλλη πλευρά από την αριστερή αντιπολίτευση, ορισμένοι εκπρόσωποι της οποίας προτιμούν την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Η Μολδαβία, μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και θεωρείται από ορισμένους διεθνείς οργανισμούς η πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη.
Η χώρα υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ παρά τις πιέσεις της Μόσχας, η οποία επέβαλε εμπάργκο στα φρούτα που προέρχονται από τη Μολδαβία.