Άγνοια για την πρόταση δημιουργίας κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Ιωάννης Μουζάλας μιλώντας στο MEGΑ, λίγο πριν αναχωρήσει για τη μίνι σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.
Ωστόσο, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι "όχι".
"Δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. Η πρόταση αυτή δεν παίρνει καν υπόψη τον χώρο. Τι είναι η Ελλάδα. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο, είναι μια πόλη. Επίσης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Μονάχα στην Ιορδανία υπάρχει ένας", επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp, αλλά πολιτικό και κοινωνικό".
Αντίθετα, όπως εξήγησε, αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και τον ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 - 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.
Στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας
Η σημερινή έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών της βαλκανικής και της κεντρικής Ευρώπης συγκαλείται ύστερα από πρόταση του προέδρου της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και μπροστά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στις μεθορίους των εμπλεκόμενων χωρών.
Η «μίνι άτυπη Σύνοδος» θα ξεκινήσει το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας) και στις Βρυξέλλες την χώρα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη Σύνοδο, εκτός από την Αγκελα Μέρκελ, μετέχουν οι ηγέτες από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα του φράχτη, που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις φαίνεται να το βλέπουν ώς την αποτελεσματικότερη λύση.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.
Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
Διαβάστε σχετικά: Καραβάνια προσφύγων στα Βαλκάνια, που σκέφτονται περισσότερους φράχτες
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕνα επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων - άλλωστε πάγια θέση του είναι ότι τα τείχη και οι φράχτες δεν αποτελούν λύση σύμφωνη με το πνεύμα της Ευρώπης. "Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές διά της «βαλκανικής οδού» καλούνται στην σύνοδο να συζητήσουν σχετικά με μια επειγόντως απαραίτητη επιχειρησιακή απάντηση στις παρούσες ανθρωπιστικές προκλήσεις και να αποφασίσουν για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη