Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να δέχεται πυρά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) για την κυβερνητική πολιτική στην μεταναστευτική κρίση, με τη βάση του κόμματος να την καλεί στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου στη Σαξονία να κλείσει τα σύνορα της χώρας, ενώ κάποιος από τους παριστάμενους ζήτησε την «εκθρόνισή της».
Οι τόνοι ανεβαίνουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με ολοένα και περισσότερους βουλευτές του CDU να υπογράφουν επιστολές υπέρ και κατά της στάσης της Μέρκελ ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και τη Μπούντεσρατ (άνω βουλή) ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα σκληρύνουν οι όροι για την παροχή ασύλου.
Στη διάρκεια ενός περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στο Σκόιντιτς της Βόρειας Σαξονίας ο επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο δέχθηκε σφοδρή επίθεση, ενώ τα μέλη της περιφερειακής ένωσης του CDU ανατολικής Γερμανίας κατηγόρησαν τη Μέρκελ για αποτυχία και προειδοποίησαν για «μια εθνική καταστροφή», αν ανακοπεί η εισροή προσφύγων.
Μεγάλο μέρος των Γερμανών δεν μπορεί πλέον να ακούει το σύνθημα της Μέρκελ: «Θα τα καταφέρομε», είπε ένα από τα περίπου 1.000 μέλη του κόμματος που ήταν παρόν στο συνέδριο.
Άλλοι παριστάμενοι ζήτησαν το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, αλλά και την αλλαγή του γερμανικού συντάγματος. Μάλιστα ένας κρατούσε στη διάρκεια της ομιλίας της Μέρκελ ένα πανό στο οποίο είχε γράψει: «Σταματήστε το μεταναστευτικό χάος- Διατηρείστε τον γερμανικό πολιτισμό και τις αξίες- Εκθρονίστε τη Μέρκελ».
Άλλοι προειδοποίησαν για τη δημιουργία «παράλληλης κοινωνίας» και εξέφρασαν την οργή τους: η Μέρκελ «άνοιξε τις πύλες» και όλοι οι πρόσφυγες έρχονται «στη Γερμανία, τη γη της ευημερίας».
Ένα μέλος του CDU εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του και απαίτησε: «Κυρία καγκελάριε, παρακαλώ κλείστε τα σύνορα!».
Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φάνηκε να αλλάζει στάση: Το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από τους εμφύλιους και τις διώξεις είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει κάθε άνθρωπος, τόνισε. Όμως η Μέρκελ φάνηκε να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες θα λαμβάνουν άσυλο για τρία χρόνια στη Γερμανία και μετά το τέλος του πολέμου θα μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.