Μέρκελ: Δε θα φιλοξενούσα πρόσφυγες στο σπίτι μου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παραμένει πεπεισμένη ότι η ανοικτή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της απέναντι στους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα είναι σωστή, απορρίπτοντας τις επικρίσεις και επισημαίνοντας ότι δεν την ενδιαφέρει η πτώση της δημοτικότητάς της, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ. 

Παρόλα αυτά η ίδια σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε στη Bild. 

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης - να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. 

Όταν ρωτήθηκε για την πτώση της δημοτικότητάς της, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το μέτρο μου. Μέτρο μου είναι το καθήκον που έχω ως καγκελάριος: να λύνω προβλήματα και σε αυτό αφοσιώνομαι πλήρως και ολοκληρωτικά. Κάθε χρονιά στην καγκελαρία έχει τις δικές της απαιτήσεις». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η χώρα δεν απειλείται από το ισλάμ. «Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία να γίνει μια χώρα ασύλου για αυτούς», πρόσθεσε. 

Τέλος η Μέρκελ εκτίμησε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Αλλά και στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση», κατέληξε η Μέρκελ.