Παρά τα... βαρύγδουπα ονόματα που είχαν προταθεί, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και η Μέρκελ, τελικά το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, "για την συνεισφορά του στην εγκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αποπομπή του προέδρου Μπέν Άλι".
Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων "το κουαρτέτο σχημάτισε μια εναλλακτική ειρηνική πολιτική κυβέρνηση το 2013, όταν η χώρα ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και στη συνέχεια διασφάλισε τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού,χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων".
Το Κουαρτέτο αποτελείται από την Γενική Ένωση Εργασίας της Τυνησίας, (UGTT), την ένωση των εργοδοτών UTICA, την Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LTDH) και το Δικηγορικό Σώμα της χώρας.
"Το κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, ενώ η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών", υπογραμμίζει η επιτροπή.
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.
ΕΕ και ΟΗΕ χαιρέτησαν τη βράβευση του Κουαρτέτου
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο κουαρτέτο των οργανώσεων που καθοδήγησαν τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία "δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή: εθνική ενότητα και δημοκρατία", ανέφερε η Μoγκερίνι στον λογαριασμό της στο Twitter.
Τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του τον Μάρτιο στην Τυνησία, ο Τουσκ δήλωσε πως "αντιλαμβάνεται και σέβεται την επιλογή" να αποδοθεί το Νόμπελ στο Κουαρτέτο.
Αυτό το βραβείο "αξίζει και με το παραπάνω" (στο Κουαρτέτο), εκτίμησε από την πλευρά του ο Σουλτς, επίσης στο Twitter, όπου ανέφερε ότι μοιράζεται την "υπερηφάνεια όλων των Τυνήσιων".
Και τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν σήμερα την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο θεωρούν ότι ενισχύει τους ακτιβιστές που καθοδηγούν τις προσπάθειες για την ειρήνη.
Ο Άχμαντ Φάουζι, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών ώστε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις διαδικασίες ειρήνης".
"Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Νομίζω πως η Τυνησία είναι μία από τις αραβικές χώρες που τα έχει καταφέρει καλύτερα μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και την αναταραχή σε αυτό το μέρος του κόσμου".