Την ανάγκη φιλότιμο κάνει η Ευρώπη και ανοίγει διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της προσφυγικής κρίσης . Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μετά την επί της αρχής συμφωνία για ένα κοινό σχέδιο δράσης της ΕΕ και της Τουρκίας του Σάββατο.
Βάσει του σχεδίου αυτού, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να ασφαλίσει τα σύνορά της με την ΕΕ συμμετέχοντας σε κοινές περιπολίες με την ελληνική ακτοφυλακή στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, οι οποίες (περιπολίες) θα συντονίζονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία εποπτείας των συνόρων Frontex. Οι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία.
Σε αντάλλαγμα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, οι Ευρωπαίοι προσφέρουν στον Ερντογάν χρήματα για την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.
Ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε για τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που έχει υποδεχθεί η Τουρκία, ήτοι δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και τον αντιπαρέβαλε με τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βέλγους επικεφαλής επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την συμφωνία του Σαββάτου, η ΕΕ θα κατασκευάσει και θα συγχρηματοδοτήσει 6 νέοι καταυλισμούς στην Τουρκία, που θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Όμως, ο Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει ως αντάλλαγμα και την απελευθέρωση της θεώρησης των διαβατηρίων (την κατάργηση της βίζας) για τους Τούρκους που έρχονται στην Ευρώπη και να οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή.
"Θέλω να δω το θέμα με τα διαβατήρια να προχωράει και να επιταχυνθεί. Και η Τουρκία πρέπει να μπει στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες" είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.
Σήμερα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιούνκερ τόνισε για άλλη μία φορά ότι "είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας."