Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπράιαν Φρίελ, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός από τα έργα του "Χορεύοντας στη Λουνάσα" και "Ο Ξεριζωμός" (σ.σ αγγλικός τίτλος "Translations"), ανακοίνωσε το Ιρλανδικό Συμβούλιο Τεχνών.

Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός της Ιρλανδίας, ο Φρίελ πέθανε στο σπίτι του στο Ντόνεγκαλ.

Γεννημένος το 1929 στην κομητεία του Τάιρον, στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Φρίελ τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία Τόνι το 1992 για το έργο του "Χορεύοντας στη Λουνάσα", το οποίο αφηγείται τη ζωή πέντε γυναικών – μίας ανύπανδρης μητέρας ενός 8χρονου γιου και των τεσσάρων ανύπανδρων αδελφών της, οι οποίες μοιράζονται το ίδιο σπίτι απ΄όπου απουσιάζει η αντρική παρουσία, τη δεκαετία του ΄30.

Το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1998 με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ.

Άλλα γνωστά έργα του Φρίελ είναι τα: "Αμφίβολος παράδεισος" (1959), "Φιλαδέλφεια, σου έρχομαι!" (1964), "Οι εραστές" (1967), "Πολίτες δεύτερης κατηγορίας" (1973), "Ο θαυματοποιός" (1979) και "Μόλι Σουίνι" (1985). 

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι αναφέρει: "Το έθνος και όλος ο κόσμος έχασαν έναν από τους γίγαντες του θεάτρου".