Οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της Γαλλίας, που βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι το 40% του μουσικού προγράμματός τους να αποτελείται αποκλειστικά από γαλλόφωνα τραγούδια, ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν πρόκειται να τηρήσουν αυτήν την υποχρέωση αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση.
Διαπιστώνοντας ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 40%, ορισμένοι σταθμοί —ιδίως εκείνοι που απευθύνονται στο νεανικό κοινό— απλώς ανακυκλώνουν συνεχώς τα πιο δημοφιλή γαλλικά τραγούδια, βουλευτές πρότειναν πριν από περίπου 10 ημέρες την πιο αυστηρή εφαρμογή του νόμου.
Σύμφωνα με την πρότασή τους, εάν δέκα τραγούδια, λόγω της συνεχής μετάδοσής τους, καλύπτουν πάνω από το 50% του γαλλόφωνου προγράμματος του σταθμού, τότε η μετάδοσή τους πέραν αυτού το ορίου δεν θα μετράει για τη συμπλήρωση της ποσόστωσης. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν που ελπίζει ότι έτσι θα προωθήσει τις "δημιουργίες της νέας γενιάς" των Γάλλων συνθετών και τραγουδιστών. "Οι άνθρωποι ακούν όλη την ημέρα να ανακυκλώνονται οι ίδιοι τίτλοι και δεν είναι αυτό που περιμένουμε από μια πολιτισμική ποικιλία", εξήγησε η υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
"Σκανδαλισμένοι" από τη θέση της υπουργού, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των ομίλων Lagardere (Europe1, RFM, Virgin Radio), NRJ και RTL, καθώς και άλλα ανεξάρτητα ραδιόφωνα ανακοίνωσαν ότι "διακόπτουν τη συμμετοχή τους στη διάταξη περί ποσοστώσεων των γαλλικών τραγουδιών για 24 ώρες". Σημειώνουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια εργάζονται σκληρά προκειμένου να τηρούν την ποσόστωση σε ένα περιβάλλον ουδόλως ευνοϊκό: η παραγωγή γαλλικών δίσκων έχει καταρρεύσει καθώς από το 2003 μέχρι το 2014 μειώθηκε κατά 66%, ενώ το 83% των γαλλικών παραγωγών είναι τραγούδια σε άλλες γλώσσες πλην της γαλλικής.
Αντιθέτως, τα συνδικάτα των παραγωγών και των καλλιτεχνών θεωρούν αναγκαίο αυτό το μέτρο ώστε να υπάρχει "ποικιλία" τουλάχιστον στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που απευθύνονται στο νεανικό κοινό.