“Πόρτα” στον Πάπα Φραγκίσκο από τον Πατριάρχη της Σερβίας

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι θα ήταν πρόωρη μία επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου στη Σερβία, δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να προσκληθεί να επισκεφθεί τη χώρα ως αρχηγός κράτους και ότι η Εκκλησία σε αυτό δεν θα αναμειχθεί.

"Θα ήταν τιμή μας να υποδεχθούμε τον Πάπα, αλλά λαμβάνουμε υπόψη τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων μας που εκδιώχθηκαν από την Κροατία, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες" ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας σε συνέντευξή του στην πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο "Βέστι".

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβησαν φοβερές τραγωδίες σε αυτές τις περιοχές και τόνισε ότι μεγάλος αριθμός του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας συμμετείχε σε αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος του σερβικού λαού, ειδικά ο καρδινάλιος Αλοϊζιγιε Στέπινατς ο οποίος αγιοποιήθηκε από το Βατικανό. 

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφερε ότι "στο χωριό Μλάκα, κοντά στο Γιασένοβατς υπήρξε στρατόπεδο, στο οποίο κρατούμενοι ήταν 20.000 παιδιά".   "Εμείς δεν έχουμε αποδείξεις ότι ο καρδινάλιος Στέπινατς έσωσε έστω και ένα παιδί. Εκεί διαπράχθηκε γενοκτονία. Δεν γνωρίζουμε πόσο ο Στέπινατς συνέβαλε σε αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έκανε κάτι για να την αποτρέψει" δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

"Ήμασταν μία Εκκλησία έως τα μέσα του 11ου αιώνα, έχουμε πολλά κοινά. Εύχομαι να ήμασταν εγγύτερα ο ένας στον άλλο, επειδή με βάση τα κοινά πρέπει οικοδομήσουμε κοινότητα, από την οποία σίγουρα δεν θα έχουμε ζημία, αλλά θεωρούμε ότι δεν ήρθε ακόμη ο καιρός για τέτοια επίσκεψη" είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.