Δικαστική έρευνα διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές στην Ουκρανία αφού κατά την τελευταία συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Κριμαία, οι δυο άνδρες ήπιαν κρασί παλαιότητας 240 ετών, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 100.000 ευρώ.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ιταλός φίλος του, ο πρώτος πρώην επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης που επισκέφθηκε την Κριμαία μετά την προσάρτησή της, επισκέφθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου τις οιναποθήκες της Μασάντρα, όπου παράγεται εξαιρετικής ποιότητας οίνος από τον εποχή των Τσάρων, μια επιχείρηση που διαχειριζόταν το ουκρανικό κράτος πριν από την προσάρτηση. Το κρασί είναι ισπανικής προέλευσης, ένα από τα 5 μπουκάλια του ισπανικού γλυκού οίνου Jerez de la Frontera που χρονολογείται από το 1775 και το οποίο είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ακριβότερο κρασί αυτού του είδους στον κόσμο και ανήκει στη συλλογή της Μασάντα.
Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, η διευθύντρια της Μασάντρα, Γιανίνα Παβλένκο, την οποία διόρισαν οι ρωσικές αρχές στην θέση αυτή, άνοιξε προς τιμή των προσκεκλημένων της το στολίδι της συλλογής της Μασάντρα.
Ένα έκτο μπουκάλι αυτού του οίνου είχε κατοχυρωθεί έναντι του ποσού των 51.000 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το 2001, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οίκου δημοπρασιών. Η δημοπράτησή του είχε εκείνη την εποχή επετράπη χάρη σε ένα διάταγμα που είχε εκδώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Έπειτα από τη δημοσίευση αυτής της είδησης, η ουκρανική εισαγγελία ξεκίνησε την Τετάρτη μια έρευνα κατά παντός υπευθύνου για «ιδιοποίηση» δημοσίων αγαθών, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάζαρ Κολοντνίτσκι, υπεύθυνος της εισαγγελίας για την Κριμαία, ενώ προσέθεσε ότι η αξία αυτού του μπουκαλιού ενδέχεται να ανέρχεται σε «περισσότερα από 100.000 δολάρια» (88.000 ευρώ).
Βάση του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας, η Παβλένκο σε βάρος της οποίας δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη.
«Αυτός ο οίνος αποτελεί μέρος της εθνικής κληρονομιάς, δεν ανήκει μονάχα στην Κριμαία ή στη Μασάντρα, αλλά σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας (…) το κρασί «επέζησε» από δύο παγκόσμιους πολέμους και ακόμα και οι ναζι δεν το άνοιξαν» δήλωσε ο Κολοντνίτσκι.
Οι ουκρανικές αρχές δε μπορούν να ξεκινήσουν μια έρευνα στην Κριμαία ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν μια νομική βάση για να οδηγήσουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη στο μέλλον, διαβεβαίωσε ο ίδιος.
«Όταν η προσάρτηση τερματιστεί και εμείς θα επιστρέψουμε στην χερσόνησο (…) οι εγκληματίες θα τιμωρηθούν» προσέθεσε.