Στην έξοδο ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων, ο Ράμανταν Σάλαχ, χαμογελώντας διάπλατα, κρατά με υπερηφάνεια το κινητό του τηλέφωνο και επιδεικνύει τη φωτογραφία σέλφι που μπόρεσε να τραβήξει στο πλευρό της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ: «είναι σα μητέρα για εμάς!».
Αυτός ο Κούρδος από τη Συρία, που διαμένει σε αυτό το κέντρο στη συνοικία Σπαντάου στο Βερολίνο, δε διστάζει να εκφράσει τα αισθήματα στοργής που έχει για την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναδειχθεί σε μια θερμή προασπίστρια της υποδοχής των Σύρων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ πολλές χώρες διατυπώνουν επιφυλάξεις στο θέμα αυτό.
«Έχει βοηθήσει τόσο πολύ τους πρόσφυγες (…) ήταν ένα όνειρο για εμένα να βγάλω μια φωτογραφία με την κυρία Μέρκελ και αυτό έγινε πραγματικότητα» δήλωσε σήμερα ο 35χρονος άνδρας που αναμένει να του αναγνωριστεί το καθεστώς πρόσφυγα προκειμένου να μπορέσει να φέρει στην χώρα και τα παιδιά του, που τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα του που συνταράσσεται από τον πόλεμο.
«Ελπίζω ότι η "Μαμά Μέρκελ", Θεού θέλοντος, θα βοηθήσει επιπλέον τους Σύρους, τους πρόσφυγες» υπογράμμισε, ενώ αποκάλυψε ότι «άφησε στα χέρια» της καγκελαρίου μια επιστολή για να την ευχαριστήσει.
Αυτό το πάθος για τη συντηρητική Καγκελάριο ειδικά και τη Γερμανία γενικότερα διατυπώνεται από τα χείλη πολλών μεταναστών που διέπλευσαν θάλασσες, διέσχισαν σιδηροδρομικές γραμμές και σύνορα, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, για να εισέλθουν στη Γερμανία.
Στο Γκίσεν, στο κρατίδιο της Έσσης (κεντρικά), περίπου 5.000 άνθρωποι διαμένουν σε ένα παλιό αμερικανικό στρατώνα. Μόλις δουν τους δημοσιογράφους, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για μια χώρα που αναμένεται να υποδεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος.
«Τα σχολεία (της κεντρικής Γερμανίας) είναι καλά, η Γερμανία είναι πολύ καλή» λέει μιλώντας στα αγγλικά ένας Σύρος ηλικίας περίπου 40 ετών.
Στην είσοδο του κτιρίου, ένας 30χρονος Αφγανός προσθέτει: «είμαστε ευτυχισμένοι εδώ, σας παρακαλώ μη μας διώξετε!».
Μακριά άλλωστε από τις εκρήξεις των οβίδων, τις ριπές των όπλων που αντηχούν, τα παιδιά παίζουν σε παιδικές χαρές, ενώ έχουν οργανωθεί μαθήματα γερμανικών και μία νοσοκόμα έχει εγκατασταθεί σε ένα κοντέινερ.
Περήφανος για όσα επιτεύχθηκαν, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης, Στεφάν Κρούτνερ, δεν κρύβει τη συγκίνησή του όταν δείχνει ένα δώρο που έλαβε από ένα παιδί: μια μικρή χάρτινη σημαία της Γερμανίας στην οποία έχει ζωγραφίσει μια καρδιά.
«Μου προκαλεί ρίγη συγκίνησης» λέει ο ίδιος.
Και η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο κέντρο του Σπαντάου, αφού μίλησε με τους πρόσφυγες, εξέφρασε τη βούλησή της η χώρα της να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τα θύματα των πολέμων.
«Η ενσωμάτωση θα γίνει εν μέρει χάρη στα παιδιά, που μαθαίνουν τη γερμανική γλώσσα πολύ σύντομα στο σχολείο. Και ελπίζω, πιστεύω, ότι όλοι, εδώ, θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας» επέμεινε.
Πηγή ΑΠΕ