Το "Regnbagen" - ή αλλιώς "Το σπίτι του Ουράνιου Τόξου" - ξεκίνησε να λειτουργεί στη Σουηδία πριν από έναν περίπου χρόνο. Πρόκειται για οίκο ευγηρίας αλλά θυμίζει περισσότερο ένα κομψό, μπουτίκ ξενοδοχείο και φιλοξενεί αποκλειστικά μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσεξουαλικοί), ηλικίας άνω των 55 ετών. Ήδη, στο "Regnbagen" φιλοξενούνται περισσότερα από 50 άτομα, άλλοι ζευγάρια και άλλοι μόνοι.
Ο χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα, σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα σε αυτό το ήσυχο προάστιο της Στοκχόλμης, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Οι ένοικοί του, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του κτιρίου που βρίσκονται στους ψηλότερους τρεις ορόφους ενός οκταώροφου συγκροτήματος.
Ο χώρος με τους λευκούς τοίχους που φιλοξενούν φωτογραφίες γκέι ζευγαριών να περπατούν στο δάσος, διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Παντού υπάρχουν χαλιά, κεριά και λουλούδια ενώ οι ένοικοι έχουν πρόσβαση σε κομμωτήριο και ρεφλεξολόγο. Υπάρχει επίσης μία μικρή κλινική και μία κοινόχρηστη ταράτσα.
"Κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ζωή και αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο", δήλωσε ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας Κρίστερ Φάλμαν στο Ρόιτερς. "Το μόνο που διαφέρει είναι ότι μία μειονότητα ανθρώπων που είναι ομοφυλόφιλοι μπορούν να βρεθούν μαζί με ασφάλεια όταν γεράσουν".
Ο Λούντστεντ, ένας 75χρονος πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Φάλμαν ξεκίνησε να διαφημίζει τον χώρο. "Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μου ταιριάζει", λέει. "Ηρθα εδώ και το είδα απ΄έξω και μου φάνηκε πολύ ελκυστικό".
Οι συνταξιούχοι ΛΟΑΤ λένε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τους ενοίκους που ήδη κατοικούσαν στο κτιριακό συγκρότημα παρότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που το "Regnbagen" κατέλαβε τους καλύτερους, ψηλούς ορόφους.
Πάντως, η λίστα αναμονής με περισσότερους από 100 υποψήφιους ενοίκους σημαίνει ότι το μέλλον για το γηροκομείο διαγράφεται ευοίωνο.
Τέτοιου είδους χώροι λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά ο Φάλμαν λέει ότι κατά τη γνώμη του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Ρωσία, όπου τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ υφίστανται διακρίσεις στην ίδια τους την οικογένεια, στον εργασιακό χώρο αλλά και από τον νόμο.