Διαλλακτικότερη απέναντι στους μετανάστες εμφανίζεται τις τελευταίες δύο ημέρες η βρετανική κυβέρνηση, μετά τον πνιγμό των δύο Σύρων προσφυγόπουλων που συγκλόνισαν τον πλανήτη.
"Η Ευρώπη και η Βρετανία θα πρέπει να προσφέρουν άσυλο σε εκείνους που πραγματικά εγκαταλείπουν τις χώρες τους επειδή εκεί υφίστανται διώξεις αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξήσουν την παροχή βοήθειας, να πατάξουν τις οργανώσεις δουλεμπόρων και τη σύγκρουση στη Συρία για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση", δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνόδου της G20 που πραγματοποιείται στην Τουρκία.
"Χώρες όπως η Βρετανία το έκαναν πάντα, είμαστε μία από τις ιδρύτριες-χώρες του συστήματος χορήγησης ασύλου. Θα δεχτούμε, όπως ανακοίνωσε κι ο πρωθυπουργός, χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες", είπε ο Όσμπορν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί ακόμη την αντιμετώπιση της "σατανικής" διοίκησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)".
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από την πηγή του, η οποία είναι το σατανικό καθεστώς Άσαντ και οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μία πιο σταθερή, ειρηνική Συρία. (Είναι) μία τεράστια πρόκληση φυσικά, αλλά απλά δεν μπορούμε να αφήνουμε να μαίνεται αυτή η κρίση. Πρέπει να εμπλακούμε σε αυτήν".
Οι έξτρα μετανάστες που θα δεχθεί η Βρετανία δεν θα προέλθουν από όσους ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά από καταυλισμούς κοντά στη Συρία.
Σύμφωνα με την Gemma Parkin, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Save The Children», η Βρετανία μπορεί να δεχθεί 10.000 Σύρους πρόσφυγες. "Θα ήταν το δίκαιο μερίδιό μας, βάσει του πληθυσμού, του ΑΕΠ και των ποσοστών ανεργίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μπορούμε να δεχθούμε 10.000. Θα ήταν δίκαιο απέναντι στους Σύρους. Υπάρχουν 11 εκατομμύρια Σύροι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Θέλουμε να δούμε τον Ντέιβιντ Κάμερον να συμφωνεί σε αυτό" δήλωσε στο Euronews.