Σε "καταφανή αποτυχία" ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και όχι στο σύνολο της ΕΕ, να δεχθούν πρόσφυγες απέδωσε την κρίση του μεταναστευτικού προβλήματος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. "Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της ΕΕ, αλλά μάλλον με μια καταφανή αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση", δήλωσε ο Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Όπως είπε η αποτυχία αυτή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε μαζικό τάφο και προκαλεί ανατριχιαστικές σκηνές στα σύνορα.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία εντείνεται λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο φέτος για να φθάσουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης.
"Οι κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών θα πρέπει στο τέλος να απομακρύνουν τα εμπόδια και να σταματήσουν αυτό το ανάξιο παιχνίδι", είπε ο Σουλτς.
Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες. Όμως η Ουγγαρία, που είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, κατασκευάζει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία προκειμένου να περιορίσει αυτό που αποκαλεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και ταυτότητα.
Η Βρετανία εξαιρείται εδώ και χρόνια από τους κανόνες της ΕΕ για συνοριακά θέματα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες απλώς δεν προσαρμόζονται.
Η δυσκολία να συμφωνηθεί μια κοινή πολιτική καταδείχθηκε τον Ιούνιο όταν μερικοί ηγέτες απέρριψαν οργισμένα την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δεχθούν δεσμευτικές ποσοστώσεις προκειμένου να μοιραστούν τους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
"Η τωρινή προσφυγική κρίση δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερη Ευρώπη", είπε ο Σουλτς.
"Η Μεσόγειος γίνεται ένας μαζικός τάφος, ανατριχιαστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα, υπάρχει αμοιβαία επίρριψη ευθυνών – και εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που ζητούν την προστασία μας, μένουν χωρίς βοήθεια".
Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες πως 71 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι βρεφικής ηλικίας, βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλειμμένο φορτηγό ψυγείο, ενώ η Λιβύη ανέσυρε τα πτώματα 105 μεταναστών που ξεβράστηκαν στη στεριά αφού το υπερφορτωμένο σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο ταξίδι του προς την Ευρώπη.
Ο Σουλτς είπε πως ορισμένες χώρες "που δεν νοιάζονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", εμπόδισαν μια συμφωνία για ένα σχέδιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
"Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό, όταν κανείς βλέπει τη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.